fbpx

Ennyit emeltek a béreken a mezőgazdaságban

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 április 13.

Januárban a 19 nemzetgazdasági ágból 18-ban haladta meg a 10 százalékot a keresetek növekedési üteme, háromban pedig a 20 százalékos határt is átlépte. A mezőgazdasági fizetések emelkedési üteme az első ötben van.

palántálás
A mezőgazdasági munka is van annyira nehéz, veszélyes és időjárásnak kitett, mint az építőipari (fotó: Horizont Média)

Ha eltekintünk a kiugrón nagy béremelést kapott bányászoktól, a második legnagyobb növekedést meglepő módon az energiaválság által leginkább sújtott feldolgozóiparban látjuk. Jelenleg ez a hatodik legjobban fizetett terület a gazdaságban 561 ezer forintos bruttóval – írja a KSH adataira támaszkodva a vg.hu. A béremelés mértéke nagyjából az infokommunikáció területén dolgozókéval volt egyenlő. Ők viszont a lista legelején voltak képesek kiharcolni ezt az emelést, így már átlagosan 867 ezer forintot keresnek.

grafikon

A lista végén még mindig a szálláshely-szolgáltatás és a mezőgazdaság áll, 349 ezer és 395 ezer forintos átlagos bruttó fizetéssel. Örvendetes viszont, hogy a mezőgazdasági fizetések átlagon felüli mértékben emelkedtek idén. 19 nemzetgazdasági ágból ebben a szektorban nyújtották az ötödik legnagyobb béremelést a munkaadók.

Tavaly augusztusi cikkünk most is érdekes lehet a témában: Legenda a félmilliós gépkezelői fizetés.