fbpx

A mezőgazdaság rizikós, kopogtatnak az adóellenőrök

Írta: Szerkesztőség - 2021 február 12.

Hentesüzleteket, műtrágya- és egyéb szállítmányokat, általában az áruk eredetét és az online pénztárgép-használatot vizsgálják most az adóellenőrök.

 

adoellenor illusztracio

A zöldség-gyümölcs különösen kockázatos (Forrás: delmagyar.hu)

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatásából kiderül, hogy idén négy fő terület lesz fókuszban. A jelentős költségvetési kockázatot hordozó tevékenységek és ágazatok ellenőrzése pont alatt többek között megtalálható az élelmiszeriparral, mezőgazdasággal összefüggő áruk, termények forgalmazása, beszerzése (cukor, étolaj, sajt, kávé, csokoládé, liszt, ásványvíz, üdítőital, mák, dióbél, rizs, szója, műtrágya), valamint külön nevesített a zöldség- és gyümölcs-nagykereskedelem is – áll a NAK oldalán. Az ellenőrizendő tevékenységek között a jövedékiadó-köteles tevékenységek, valamint a népegészségügyi termékadó-kötelezettséghez kapcsolódó vizsgálatok is szerepelnek.

A NAV tájékoztatójában megyékre bontva látjuk, hogy hol mit fognak kiemelten ellenőrizni. Például Komárom-Esztergomban február 15. és 19. között a hentesüzleteket ellenőrzik, Nógrád megye számos pontján az áruk eredetét és a számlaadást, Bács-Kiskunban pedig az online pénztárgépek használatára lesznek kíváncsiak. Az ellenőrzések egy része már le is zajlott.

Az online számlázási kötelezettség lehetővé tette, hogy a kockázatot jelentő adóalanyokat is kiszűrje a NAV. A kiemelt és legnagyobb adózók mindentől függetlenül is sűrűbb ellenőrzésekre számíthatnak. Kisösszegű adóeltérések esetén A NAV támogató eljárásokat alkalmaz (figyelmeztet), nagyobb összegű adóeltéréseknél és a több területen is észlelhető anomáliáknál jogkövetési vizsgálatot végez.

Lásd még a témában cikkünket: Adózási kérdések a kertészeti ágazatban

 

Összeállította: Gönczi Krisztina