fbpx

Személyesen Orbán Viktor felügyeli a vidékfejlesztést

Írta: Szerkesztőség - 2021 február 15.

Valóban rangja lett a mezőgazdaságnak, élelmisztermelésnek. Jól érzékelteti ezt, hogy a miniszterelnök személyesen felügyeli, hogy az ide irányított történelmi nagyságú támogatási összeg valóban az ágazat fejlődését szolgálja. 10 évre szóló fejlesztési stratégia készül.

 

Lazar Orban videkfejlesztes tamogatas

Lázár János és Orbán Viktor (Forrás: Lázár János Facebook-oldala)

 

Az Európai Unió közös agrárpolitikájának kereteit jelentősen kitágító, a nemzeti költségvetésből 80%-kal kiegészített, 4265 milliárd forint értékű vidékfejlesztési források történelmi lehetőséget jelentenek a magyar vidék számára, hiszen az eddigi források háromszorosa áll 2021-től rendelkezésre.

Ezért a miniszterelnök vezetésével és az agrárminiszter részvételével egy stratégiaalkotó bizottság jött létre a források hatékony elköltésére. A cél az, hogy

  • erősítsék a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart,
  • az agráriumhoz közvetlenül és közvetve kapcsolódó iparágakat,
  • bővítse a nagyvárosokon kívül élő honfitársaink életlehetőségeit,
  • európai léptékben is megerősítse a magyar közép- és felsőfokú agrárképzést,
  • hozzájáruljon Magyarország szuverenitásának erősödéséhez, valamint
  • támogassa Magyarország Kárpát-medencei szellemi és gazdasági szerepének megerősítését.

A Vidékfejlesztési Kormánybizottság célja az, hogy a magyar agrárium versenyképes és vonzó legyen, valamint olyan fejlesztések megvalósulását ösztönözze, amelyek a legmodernebb technológiák minél szélesebb körben való alkalmazását is elősegítik, amellett maradéktalanul érvényesítse a fenntartható fejlődés követelményeit. A hétvégén létrejött grémiumban Nagy István mellett Stumpf István, Navracsics Tibor és Lázár János kormánybiztosok együtt alakítják ki hazánk tíz évre szóló mezőgazdasági, vidékfejlesztési és élelmiszeripari stratégiáját, valamint meghatározzák a szükséges intézkedéseket. Ebben a munkában az Agrárminisztérium aktív javaslattevő szerepet tölt majd be – áll a kormany.hu oldalán.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina