fbpx

Az ősz nagy dobása: 400 milliárd AKG és ÖKO támogatásra

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 szeptember 24.

A Vidékfejlesztési Program keretében az év hátralévő részében 527 milliárd forint összegben írnak ki pályázati felhívásokat. Ennek oroszlánrészét, 400 milliárd forintot, az AKG és az ÖKO gazdálkodás támogatására szánják.

 

darvak
A hamarosan vonuló darvak is kedvelik a zavarásmentes vidéki tájat (fotó: Horizont Média)

 

A legnagyobb őszi pályázat

A pályázati menetrendet ismertetve Nagy István elsőként említette a szeptemberben megjelenő, az „Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés” és az „Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása” elnevezésű felhívásokat. Kiemelt cél, hogy minél több gazdálkodó élhessen a támogatási lehetőséggel. Az agrár-környezetgazdálkodási támogatás 360 milliárd forintos, az ökológiai gazdálkodás 40 milliárd forintos keretösszeggel indul. Lásd cikkünket: Mindenkinek jut az új AKG-ból: 360 milliárd 3 évre. Mindkét felhívás esetében a kötelezettség-vállalási időszak 2022. január 1-jétől indul és 3 éves időszakot foglal magában (ami ÖKO esetén megnehezíti az átállt terület értelmezését).

 

Még két kiírás tervezete ismert

Szeptember végén a takarmány-előállító üzemek korszerűsítésére jelenik meg új kiírás 50 milliárd forintos keretösszeggel. A felhívás támogatja mind a haszonállat-takarmánygyártást, mind a kedvtelésből tartott állateledel-gyártást. Többek között a takarmány-előállításhoz kapcsolódó új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek kialakítása lesz támogatott. Lásd itt: 50 milliárdot osztanak szét takarmány-előállításra.

Októberben várható a „Tavaszi fagykár megelőzésére szolgáló beruházások támogatása” elnevezésű – 5 milliárd forint keretösszegű – felhívás, amely a gyümölcsültetvényekben évről évre visszatérően nagy kárt okozó tavaszi fagyok elleni védekezést szolgáló eszközök, berendezések, technológiák beszerzéséhez nyújt támogatást. Lásd írásunkat: 5 milliárdos pályázat nyílik a tavaszi fagykár megelőzésére.

 

Egyéb támogatott célok

Fontos cél a mezőgazdasági termelők több lábon állásának elősegítése. Ezért az ősz végi, 50 milliárd forint forrással meghirdetéssel tervezett diverzifikációs felhívás lehetőséget fog biztosítani különböző típusú szálláshelyek létrehozására, vagy már meglévő szálláshelyek felújítására (még nem ismert a pályázat tervezete). A termelők jövedelembiztonságának növelése és a külső hatásoknak való kitettségük csökkentése érdekében az ősz második felében várható az 5 milliárd forint forrású „Krízisbiztosítási rendszer működésének támogatása” című pályázati felhívás. Lásd még: Mától lehet csatlakozni a krízisbiztosítási rendszerhez!

A védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták megőrzésére 17 milliárd forint keretű felhívás nyílik az ősz folyamán (tervezete itt olvasható). Az új pályázati felhívások megjelentetésén túl várhatóan sor kerül számos korábbi felhívás keretösszegének emelésére is.