fbpx

300 milliárdot szórnak a gazdák elé

Írta: Kohout Zoltán - 2020 augusztus 25.

Mulasztásra osztogatás

Két ütemben, összesen csaknem 3 milliárd dollárral segíti a mezőgazdasági termelőket az USA kormányzata. Az intézkedést Donald Trump elnök jelentette be, aki a közvélemény-kutatások szerint meglehetősen rosszul áll a két hónap múlva esedékes elnökválasztás előtt. A sajtóhírek elemzői szerint az agrárágazat fontos választói kör a mostani elnöknek, így a második segélyprogrammal megnyerheti magának az egész választást is eldönteni képes mezőgazdasági termelőket. Nem véletlen, hogy Trump a bejelentést egy észak-karolinai élelmiszercsomagoló üzemben tette meg. A feldolgozói ágazatot is különösen érinti a koronavírus-járvány – aminek a gyors és hatékony kezelését épp a Trump-kormányzat mulasztotta el a kritikus tavaszi hetekben…

 

 

Egyik kéz vág, másik ad

Trumpnak már csak azért is szüksége lehet gesztusokat tenni a mezőgazdasági szereplők felé, mert idén februárban még jelentős megszorításokat jelentett be. Köztük a kárenyhítési biztosítási támogatások egyharmados megvágását, ami az Amerikai Növénybiztosítók Szövetsége szerint aláásná a termelés biztonságát.

 

 

Az USA agrárminisztériumának tájékoztatása a frissen bejelentett 1 milliárdos (durván 300 millió forintnak megfelelő) támogatással augusztus végéig összesen 2,7 milliárd dollárt fordítanak a Farmerek a Családi Élelmiszercsomagért programra. Ezzel a farmerektől vásárolnak fel többek közt olyan előrecsomagolt termékeket, amiket a járvány miatt bezárt éttermek nem tudtak átvenni. Ezeket később rászoruló családoknak osztják ki.

Forrás és fotók: MTI, whitehouse.gov, bloomberg.com