fbpx

Kukorica gyomirtása: kerüljük el a gyakori hibákat!

Írta: Szerkesztőség - 2019 május 01.

A tavalyi év időjárása a kukorica-gyomirtásban is kihívások elé állította a termelőket. A szokatlan márciusi tél és a jelentős csapadék hatására a szántóföldi munkák később kezdődtek, majd az áprilisi szárazság hatására a gyomok kelése elhúzódó volt, a preemergens és korai posztemergens kezelések hatékonysága nem volt megfelelő.

Ezért most még fontosabb, hogy jó döntést hozzunk a növényvédőszer-választás során. Kukorica gyomirtására olyan terméket kell használni, amely egy kezeléssel biztosítja a tartós gyommentességet. Gyomirtószer-hatóanyagok és készítmények széles kínálatából választhatnak a termelők, gyakran mégis egy termékre alapozzák éveken át a technológiát, aminek több hátránya is van. Ezek közül a legfontosabb a gyomok ellenállóvá válása az adott hatóanyagra, és ezen fajok felszaporodása a területen. Ezeket a problémákat megoldani vagy megelőzni azzal tudjuk, ha több, egymástól eltérő hatásmechanizmusú hatóanyagot használunk.

Az FMC-Agro Hungary Kft. az ismertetett probléma tükrében megfelelő megoldást kínál a gyomok elleni küzdelemben a 2018-ban bevezetett Diniro® Gold kukoricagyomirtó-csomagjával, amely 5 hektár kezelésére elegendő. A csomag összetevői a 2,4 kg Diniro® (nikoszulfuron+proszulfuron+dikamba) és a 10 liter Successor® T (petoxamid+terbutilazin) gyomirtó szerek, kiegészítve 1 liter Trend® 90 hatásfokozóval. Az elmúlt év tapasztalatai bizonyítják, hogy a Diniro® hatékony a már kikelt gyomok ellen, míg a hektáronként 2 liter Successor® T hatóanyagai több hetes tartamhatást biztosítva gátolják a gyomok csírázását és újrakelését azáltal, hogy a kijuttatás után lehulló csapadék a hatóanyagokat bemossa a talajba (1. kép). A kombináció hatékony a legtöbb, kukoricában előforduló gyom ellen.

1. kép. Ősszel is gyommentes kukorica (Létavértes, 2018)

2. kép. Kezeletlen kukorica és Diniro® Gold gyomirtóval kezelt állomány (21 nappal kezelés után), Tanakajd, 2018. 06. 20.

A magról kelő gyomok (csattanó maszlag, libatopfajok, disznóparéjfajok, keserűfű, parlagfű, selyemmályva, varjúmák, napraforgó árvakelés, kakaslábfű, muharfajok, kölesfajok stb.) (2. kép) mellett több évelő gyom ellen is kitűnő hatékonysággal rendelkezik (pl. mezei acat, apró szulák, fenyércirok stb.). Meg kell jegyezni, hogy az évelő gyomok, a napraforgó árvakelés és a szerbtövis esetében a hatása csak a már kikelt, kihajtott egyedek ellen érvényesül. A Diniro® Gold-ot a kukorica 3-6 leveles, magról kelő kétszikű gyomok 2-6 leveles, magról kelő egyszikűek 1-3 leveles állapotában kell kijuttatni. Amennyiben a területen fenyércirok van, annak 10-20 cm-es fejlettségénél végezzük a kezelést! A mezei acat tőlevélrózsás állapotban a legérzékenyebb a készítményre. Kedvező hektárköltségének és igen széles gyomirtóspektrumának köszönhetően kitűnő megoldás a kukorica állományban történő gyomirtására. Hoszszú tartamhatása miatt nincs gond a terület újragyomosodásával sem. Diniro® Gold: öt hatóanyag mindenkinek, aki egy permetezéssel szeretné tisztán tartani kukoricáját!

FMC-Agro Hungary Kft.

www.fmcagro.hu

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.

SZERZŐ: TÓTH BALÁZS