fbpx

MezőHír – 2012-05 – május

Írta: Szerkesztőség - 2012 május 11.

 

 

Kedves Olvasó!

A múlt hónapban már előzetesen beharangozott 15. születésnappal kapcsolatban friss számunkból több anyagot is figyelmükbe ajánlok. Kezdjük rögtön a következő oldalon, ahol egy olyan, jövő február végéig tartó nyereményjáték, a Születésnapi Nyereményözön leírását találhatja, amely reményeink szerint nagyon sok előfizetőnket fogja “megmozgatni”. Nálunk ugyanis kicsit fordítottan működik a születésnap, hisz nem mi várjuk az ajándékokat, hanem mi szeretnénk Önöket megajándékozni!

Hogy továbbra is – kicsit részrehajló módon – a saját anyagoknál maradjak: a 69. oldalon találhatják az elmúlt tizenöt év rövid áttekintését, már amennyire ezt alig másfél oldalban meg lehet fogalmazni. A szintén a témához tartozó, a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség főtitkárával való interjút pedig a 71. oldalon munkatársaink bemutatkozásával foglalkozó sorozatunk első része követi, amelyben a MezőHír tulajdonosai kerültek mikrofonvégre.

Persze friss számunk 132 oldalán nagyon sok más, aktuális szakmai tartalmat is találhatnak. Sajnos megkerülhetetlenek ezek közül az időjárási anomáliák, jelesül az egyre veszélyesebb mértékű csapadékhiány problémája. A hónap közepén Németországban jártunk egy gyár- és farmlátogatáson – erről majd következő számunkban tudósítunk -, és bármennyire kellemetlen volt a nyílt terepen a negyedóránként ránk szakadó áztató eső, mégis szívesen irányítottuk volna hazánk felé a felhőket. Az azóta eltelt napok mutatják, hogy ez nem nagyon sikerült… Egyelőre sok helyen folyik az esélylatolgatás, hogy mekkora károkat okoz ez a helyzet a mezőgazdaságban – lapunk 14. oldalán mi is bővebben foglalkozunk a témával.

Szintén ehhez a külföldi utazáshoz kapcsolódó élmény, hogy egy 230 éves (!) családi vállalkozás termékeit mutatták be egy többgenerációs, minden szempontból korszerű, de sallangoktól és fölösleges fényűzéstől mentes farmon. Messze nem irigységgel, de azért nehéz szívvel gondoltam a hazai viszonyokra, hisz mi még csak alig több mint 20 éve tanuljuk a piacgazdaság fortélyait, és nemcsak a generációváltás problémáival, a vidéki élet vonzerejének csökkenésével szembesül nap mint nap a vállalkozói réteg, hanem a szinte reménytelenül folyamatosan változó gazdasági környezettel, szabályzókkal.

No de ennyi elég volt a kesergésből: el ne felejtsük, hogy fontos kiállítás előtt állunk, hisz a nagy hagyományokkal rendelkező Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok május 11-13. között várja a látogatókat Hódmezővásárhelyen! (Azért nem állom meg szó nélkül, hogy megjegyezzem: már csak azért is érdemes eljönni, hogy a Születésnapi Nyereményözön játékba akár személyesen is regisztrálhassanak a MezőHír standján!) Találkozzunk ott!

Sikeres hónapot és szerencsés játékot kívánok Önöknek!

Üdvözlettel:

Fodor Mihály főszerkesztő

Az online is olvasható cikkek listáját itt megtalálja.