SHERPA – Jó családból származik

  • Kiváló termőképesség
  • Intenzív növekedésű korai hibrid, megkésett vetésekhez is
  • Kiváló télállóság, regenerálódó képesség és termésstabilitás

Mindenből egy kicsit többet

A VISBY vérvonal új hibridjeként 2011-es hazai állami elismerése is bizonyította kiváló termőképességét és termésbiztonságát. Egy centiméterrel nagyobb gyökérhossz, egy milliméterrel vastagabb gyökérnyak, egy tizeddel jobb kezdeti fejlődési erély, egy századdal jobb télállóság, egy árnyalattal jobb regenerációs képesség és alkalmazkodóképesség tavasszal, egy lehelettel homogénebb virágzás és érés. A legnagyobb kihívásokat is biztosan állja, hihetetlen erőtartalékok mozgósítására képes. Nem véletlenül, hiszen jó családból származik.

 

Szinte elpusztíthatatlan

A RAPOOL jelenlegi portfóliójában valószínűleg a SHERPA a leginkább terhelhető hibrid. Ősszel kifejezetten erőteljes növekedést mutat a föld felett éppúgy, mint a gyökérzónában. A Hohenheimi Egyetem rhizotron vizsgálataiban különösen hosszú és nagytömegű gyökérzettel jellemezték a hibridet. Ezen tulajdonságát számos alkalommal bizonyította már extrém késői vagy mulcsvetés esetén is. Kísérletező, innovatív termelők már sikeresen tesztelték a SHERPA hibridet „Strip-Till” és direkt vetésű technológiákban egyaránt. A kelést követően a sorok gyorsan záródnak, így gyomelnyomó képessége átlag feletti.

Erőteljes tavaszi regeneráció

Erőteljes őszi gyökér- és hajtásnövekedésének köszönhetően jelentős tartalékok állnak a SHERPA rendelkezésére a tavasz kezdetén. Ez különösen jól jön erőteljes téli levélvesztés után vagy korán beköszöntő aszály esetén. A SHERPA tavasszal korán és egyenletesen indul növekedésnek. Virágzása rövid ideig tart, igen homogén és gyorsan lezárul, így későn virágzó egyedeket csak ritkán találni benne. Ennek köszönhetően az állományokat egyöntetű, korai érés jellemzi. Évjárattól függően 1-2 nappal később aratható, mint a VISBY.

 

Egészség, jó állóképesség, magas ezermagtömeg

A SHERPA jó állóképességgel rendelkezik, fóma-rezisztenciája közepes, ezért a szokásos üzemi technológiákhoz jól illeszthető, különleges kezeléseket nem igényel. Regulátor típusú gombaölők használatára – erős betegségnyomás esetén – közepes termésnövekedéssel reagál. Egészséges érési folyamata magas ezermagtömeg kialakulását teszi lehetővé. Sokszor csak betakarítás közben derül ki a kiváló termés, köszönhetően a SHERPA remek kompenzáló-képességének.

 

 

Növekvő népszerűség

A SHERPA nem csak Németországban ért el kiemelkedő teljesítményt és termésstabilitást. Robusztus felépítésének köszönhetően számos európai országban a termelők elsőszámú kedvencévé válhat a közeljövőben. A SHERPA e téren is a VISBY hagyományait követi.

Blum Zoltán
RAPOOL Hungária Kft.

www.rapool.hu

 

hibrid növénytermesztés rapool repce termésbiztonság visby