fbpx

Most már a gyepnek is van gazdája

Írta: Szerkesztőség - 2021 február 11.

Gyepgazdálkodási munkacsoport alakult, melynek elsődleges feladata a legelő- és réthasználat feltételein javítani, valamint ezen területek társadalmi elismertségének növelése.

A szervezet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarán (NAK) belül jött létre, vezetője Tasi Julianna, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Gödöllői campusának nyugalmazott egyetemi docense

A csoport alapító tagjai között egyetemi oktatók, kutatók, tenyésztőszervezeti vezetők és gyakorló gazdák vannak.

 

alföldi táj
A gyepgazdálkodás és állattenyésztés, nem kezelhető külön (Fotó: Barna Bence)

 

A gyepgazdálkodás nélkülözhetetlen a minőségi mezőgazdaságban

Zászlós Tibor, a NAK mezőgazdaságért felelős országos alelnöke elmondta: a gyepgazdálkodás a húsmarha- és juhtartásban nélkülözhetetlen, komoly jelentőségű, a jelenleginél nagyobb hangsúlyt kell kapnia. A munkacsoporttal jelentős előrelépést lehet elérni, egyúttal növelni a legelők, rétek fontosságának társadalmi elismertségét is. Emellett a munkacsoport szakmai muníciót is kíván adni a döntéshozók számára.

Wagenhoffer Zsombor, a NAK állattenyésztési osztályának elnöke szerint a csoport először a hazai gyepterületek kiterjedéséről és minőségéről gyűjt egzakt adatokat. Ezek a továbbiakban alapul szolgálhatnak egy gyepstratégia megalkotásához.

 

földhasználat
Földhasználat művelési ágak szerint, éves bontásban (Forrás: KSH/MTI)

 

A téma aktualitását alátámasztja, hogy a magyar mezőgazdaság évente közel 800 ezer hektárt földterületet használ gyepként a KSH adatok szerint.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc