fbpx

Van még feljebb? Januárban is tovább emelkedtek az árak

Írta: Szerkesztőség - 2021 február 08.

Januárban 7-9 éve nem látott szintre emelkedtek az élelmiszer-alapanyagárak. Már a nyolcadik egymást követő hónapban jegyeztek fel növekedést az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) elemzői – adta hírül az MTI.

 


Már csak egy történelmi rekord megdöntése van hátra

 

A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe. A januári árindex 113,3 pontra nőtt a decemberi 107,5 pontról, különösen a szemestermények drágulása miatt. Ezek árindexe januárban 7,1 százalékkal a nőtt, elsősorban a kukorica 11,2 százalékos drágulása miatt. Ennek oka az elemzők szerint a vártnál kisebb termés az Egyesült Államokban (és Brazíliában – a szerk.). A tavaly januári szinthez képest pedig 42,3 százalékkal emelkedett a szemestermények árindexe.

A múlt hónapban a növényi olajok árindexe 5,8 százalékkal, ez 2012 májusa óta a legmagasabb szintet elérve. Ennek oka az lehet, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt csökken a pálmaolaj-termelés Indonéziában és Malajziában. A cukor januári árindexe 8,1 százalékkal haladta meg a decemberit amiatt, hogy romlanak a terméskilátások az Európai Unióban, Oroszországban és Thaiföldön, valamint a szokásosnál szárazabb az időjárás Dél-Amerikában.

A tejtermékek árindexe 1,6 százalékkal, a hústermékeké pedig 1 százalékkal emelkedett decemberrel összevetve. Az árindex tavalyi átlaga 97,9 pont volt, ami 25 százalékkal volt alacsonyabb a 2011. évi történelmi csúcsnál.

Lásd még a témában: Az átlagos infláció kétszeresével drágult az élelmiszer.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina