fbpx

Augusztustól indul az ukrán repcedömping

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 július 26.

Idén a tavalyi mennyiségnél is több repce kelhet útra Európa irányába, de az ukrán gazdák masszív veszteséget könyvelnek el vele. Nem valószínű, hogy 2024-ben megismétlődik ez a dömping.

repce betárolás
A tavalyitól is több lehet az ukrán repce (fotó: Reuters)

Repceözön 2022-ben

Az EU-27 nem uniós országokból származó repceimportja tavaly harmadával haladta meg az előző évit: 7,3 millió tonnát szállítottunk be, szemben a korábbi 5,5 millió tonnával. A származás tekintetében két kereskedelmi partner emelkedett ki: Ausztrália és Ukrajna. Ausztrália a bőséges termést követően 3,6 millió tonna repcemaggal volt képes ellátni az Európai Uniót, ami a teljes importmennyiség mintegy felét tette ki. A növekmény 24 százalékos az előző évhez mérten. Ukrajna viszont csaknem megduplázta az unióba irányuló repceexportját: 1,6 millió tonnáról 3 millióra növelte a behozott olajmagmennyiséget. Kanada a magas árai miatt teljesen „kiesett a pikszisből”.

Idén újabb rekord születhet

Idén az ukrán agrárminisztérium szerint a nagy területen elvetett repce jó eredményeket hozott, ezért a tavalyival megegyező, vagy annál valamivel több termés kerülhetett a magtárakba. Ez azt jelenti, hogy a 2022. évi 3,4 millió tonna után valahol 3,6-3,7 millió tonna körül lehet az össztermés, amit szinte teljes egészében mag formájában szoktak exportálni, 80-85 százalékban az EU-ba. Vagyis idén is legalább 3,1 millió tonnás ukrán repcedömpingre lehet számítani augusztustól.

Teljes anyagi csőd

Ebben a cikkben azonban már június elején előrevetítettük, hogy ez az utolsó év az ukrán cunamiból. A jelenlegi nyomott árak és rossz szállítási lehetőségek miatt (120 ezer forintnak megfelelő áron tudják kihozni az országból vasúton) az ukrán gazdák pénzügyi háttere meredeken romlik idén, ami aláássa a jövő évi terveiket. Akár véget ér a háború, akár nem, minden bizonnyal ez az utolsó év, amikor kelet felől ennyi repce indulhat Európa irányába.