fbpx

Érdemes minél több részletben, eltérő időpontokban lekötni terményünket

Írta: Szerkesztőség - 2010 november 23.

A Baki Agrocentrum Kft. Zala megye meghatározó integrátoraként finanszírozza a térség repce-, búza-, kukorica-, szója- és napraforgó-termelését, a vetéstől a terményértékesítéséig.

A termelők vetőmag-, műtrágya-és növényvédőszer-ellátásán túl a cég egész évben vásárol fel terményeket, melyeket meghatározóan külföldi piacokra értékesít. Balogh Ádám, a Baki Agrocentrum Kft. terménykereskedelmi üzletágvezetője mutatja be cégük terménykereskedelmi tevékenységét és hátterét, visszatekintve az elmúlt 15 évre.

Milyen körben működik a terményfelvásárlás? Kizárólag a vetőmagot vásárló partnerekre vagy bárkire kiterjed?

— A termények közül elsősorban a repce, kukorica, búza, árpa, szója és napraforgó felvásárlásával foglalkozik cégünk, melyeket nem csak az általunk finanszírozott termelőktől vesszük át, hanem természetesen számos olyan termelő partnerünk is van, akivel csak terményfelvásárlás területén állunk kapcsolatban. Az elmúlt 15 évben terménykereskedelmi tevékenységünk területileg meghatározóan Zala megyére terjedt ki, viszont az elmúlt időszak folyamatos fejlődésének köszönhetően ma már számos partnerrel működünk együtt Vas és Somogy megyében, illetve Baranya megyei ügyfelekkel is rendelkezünk.

Hogyan függ össze a termelésfinanszírozás a terménykereskedelemmel?

— Integrátori szerepünk legfőbb sarokpontja, hogy a szántóföldi növénytermesztők szakmai centrumaként megfinanszírozzuk a termelőknek a repce, búza, árpa, kukorica, szója és napraforgó termeléséhez szükséges vetőmagot, műtrágyát és növényvédő szert, így a termelési költség nagy ré-

szét nem saját maguknak kell előteremteni. A megtermelt terményeket az aratás után visszavásároljuk a termelőktől, gyorsan kifizetjük, így komplett és gyors szolgáltatást tudunk nyújtani ügyfeleinknek.

Mi lesz a felvásárolt termény további sorsa, hova kerül?

— Cégünk terményforgalma évente mintegy 100 ezer tonna, melyet Nyugat-Magyarországon vásárolunk meg termelő partnereinktől, és nagy részben exportáljuk, elsősorban Olaszországba, Ausztriába és Szlovéniába. Cégünk mind az exportpiacon, mind belföldön közel 35-40 terményvevővel működik együtt, annak érdekében, hogy a termelőknek mindig a legjobb és legbiztonságosabb értékesítési lehetőségeket tudja nyújtani. Vevőink között számos belföldi és külföldi malom, takarmánykeverő, etanol- és biodízelgyár található meg.

Hogyan szállítják el a terményeket?

— Nyugat-Magyarországról a termények szállítása meghatározóan kamionnal történik, de bizonyos esetekben vagonnal is szállítunk az exportpiacokra, Olaszországba, az adriai kikötőkbe és alkalmanként Németországba. A dunai hajórakodás az országnak ebből a részéből általában nem versenyképes a magas fuvarköltség miatt, ezért inkább az olasz, szlovén és osztrák piacok a meghatározóak számunkra!

Milyen előnyöket nyújtanak a termelőknek a terményértékesítés terén? Miért érdemes a Baki Agrocentrumot választani?

— Széleskörű partnerhálózatunknak köszönhetően minden nap aktív szereplői vagyunk a nemzetközi terménypiacnak, ebből adódóan folyamatosan friss információkkal rendelkezünk a piaci történésekről és folyamatokról. Cégünk több mint 15 éve dolgozik ezen a területen megbízható, kiszámítható és biztos fizető partnereként a nyugat-magyarországi termelőknek. Kft.-nk kiemelt figyelmet fordít a szerződéses megállapodások betartására bármely piaci helyzetben, ezért ügyfeleink mindig számíthatnak ránk. Termelőinket folyamatosan tájékoztatjuk a piaci tendenciákról, lehetőségekről személyesen, telefonon és idén szeptembertől a weboldalunkon is (www.baki-agrocentrum.hu), annak érdekében, hogy minél jobb döntést tudjanak hozni a megtermelt termények értékesítéséről.

Mit javasolnak a termelőknek, mire figyeljenek a terményértékesítés során?

— Hisszük és valljuk, hogy a terményértékesítés sikere abban rejlik, hogy mikor és mekkora részét értékesítjük a várható vagy a már betakarított termésünknek. Európai uniós csatlakozásunk óta kifejezetten hektikussá, mondhatni kiszámíthatatlanná vált a piac. Még hosszú elemzések során sem lehet tudni, hogy holnap merre mozdul, ezért azt javasoljuk a termelőknek, hogy azon az áron, ahol ők eredményt realizálnak a termelésen, ott el kell adni az árut! Érdemes minél több részletben, eltérő időpontokban lekötni terményünket, így nagy esélyünk van egy jó átlag értékesítési ár realizálására, kivédve a hektikus nemzetközi áringadozásokat.

Az áringadozások mellett a termelőknek az euró árfolyam kockázatával is számolni kell. Hogyan vélekednek erről a problémáról?

— A terményeket meghatározóan forintban vásároljuk fel, így megkíméljük termelőpartnereinket az euró árfolyam kilengéseinek kockázatától. Természetesen nyitottak vagyunk a szerződéseket euróban is megkötni, de ekkor az árfolyamkockázat a termelőknél marad, ezért ezt nem javasoljuk!

Milyen további szolgáltatásokkal segítik a termelők terményértékesítését?

— Cégünk rendelkezik egy akkreditált gabonalaboratóriummal Zala megye közepén, mely akár 48 órán belül hiteles eredményeket szolgáltat partnereinek. Ettől az évtől kezdődően a szokásos gabonavizsgálatok mellett toxinvizsgálatokat is végzünk, illetve a nyugati piacon meghatározó alveográfos búza minőségi paramétereket, a W és a P/L értékeket is pontosan tudjuk mérni, laborkörülmények között.

(x)