fbpx

Túl drága a szója Kínának, felmondják a szerződéseiket

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 február 25.

A kínai feldolgozók sorra mondják fel a brazil beszállítókkal kötött szójavásárlási szerződéseiket. Az ok: a bab feldolgozása veszteségessé vált az exportárak meredek emelkedése miatt.

szója szállítás
Szállításra kész a szója – ki veszi meg? (forrás: unitedsoybean.org)

Visszalépnek a vevők

Egy szerződéstípus megengedi, hogy az áru fizikai leszállítására csak akkor kerüljön sor, ha az üzleti szándékát mindkét fél megerősíti. A múlt hét óta 10 ilyen brazil szójaszállítmányt töröltek a kínai fél visszalépése miatt. A vevők azért döntöttek így, mert az aszály miatt emelkedő brazil árak veszteségessé tették a szójabab feldolgozását.

Az USA-hoz fordultak inkább

A betakarítás előtti időszak többhetes csapadékhiánya miatt az elemzők többször is kénytelenek voltak csökkenteni a brazil szójatermésre vonatkozó becsléseiket. A piac erre reagált áremeléssel, holott a bab mennyisége így is csak kevéssel maradt el a korábbi rekordtól. Kína most azzal bünteti a dél-amerikai partnereket, hogy az USA-ból vásárol inkább. Így az a szokatlan helyzet állt elő, hogy az Egyesült Államok szójabab-exportja egy olyan időszakban nőtt meg, amelyiket hagyományosan a brazil szója szokott uralni. Ennek hatására a termény határidős jegyzései csaknem 8 hónapos csúcsot értek el a chicagói tőzsdén.

Így is veszteséges

Kína a világ legnagyobb szójaimportőre, ami azzal függ össze, hogy itt van a világ legnagyobb sertésállománya is. Az importált szójából a feldolgozóipar a sertések takarmányozására alkalmas darát állít elő. Az élősertés ára azonban szűk egy év alatt csaknem a felére csökkent, így nem bírja el a magas takarmányárakat. Az állam a sertéshús központi felvásárlásával igyekszik tompítani a piaci feszültséget. A kínai feldolgozók vesztesége még így is körülbelül 20 dollár minden egyes importált szójatonna után. Ezért a vevők valószínűleg hamarosan minden beszállítást lemondanak.