fbpx

Jönnek a hajnali fagyok

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 november 06.

 

Az elmúlt egy hét során többször többfelé esett ismét az országban, bár többnyire csak kisebb mennyiségek voltak jellemzőek. Komolyabb fagy nem veszélyeztette a frissen kelt őszi kalászosokat. A folytatásban anticiklon alakítja időjárásunkat, a hétvégén a felszín közelében már sokfelé hűl hajnalonként fagypont alá a levegő.

 

 

A mögöttünk álló egy hét során számos időjárási front érintette térségünket, így igen változékony, de az ország nagy részén az átlagosnál több fokkal enyhébb időjárás volt jellemző. Gyakran fordult elő csapadék az elmúlt tíz nap során, így ismét igen sárossá váltak a talajok. A hőmérséklet több fokkal az ilyenkor megszokott értékek fölött alakult, a Dunántúlon 4-6 fokkal, míg keleten 2-4 fokkal volt enyhébb idő a sokéves átlagnál. Az időjárás továbbra sem segítette az őszi mezőgazdasági munkákat. Bár a kukorica betakarítása és késés. Az elvetett árpa és búza többnyire 1-3 leveles. Ahol a sok csapadék hatására foltokban víz borítja a talajt, hiányos a kelés. A szeptemberi szárazságban még egyenetlenül, gyengén kelt repce sokat fejlődött az elmúlt hetekben, jellemzően 6-8 leveles állapotban van. Az enyhe, csapadékos idő azonban a gyomok fejlődésére is kedvezően hatott az elmúlt időszakban.

Szombattól egy anticiklon középpontja húzódik fölénk, a hétvégén és a jövő hét első felében ez alakítja majd időjárásunkat. Az ország nagy részén borult, párás, helyenként tartósan ködös időre lehet számítani, de emellett néhol előbukkanhat a nap is. Számottevő csapadék nem lesz. A hajnali hőmérséklet még szombaton is többfelé fagypont alá süllyed, majd vasárnap már csak elszórtan lehet gyenge fagy. A jövő hét elejétől 0 és +5 fok közötti minimumok várhatók. Napközben a napos tájakon a héten még 13-14 fokig is melegedhet a levegő, a párás, ködös területeken azonban legfeljebb 6-8 fok lesz a jellemző.