fbpx

Krumplibőség: a termés negyede a disznók elé kerül

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 január 06.

Hatalmas krumplitermést takaríthattak be a lengyelek, amiből most a tavalyinál is több áramlik a külpiacokra. Ennek ellenére színig vannak a raktáraik, az állatokkal etetik fel a felesleget. Így aztán egész Európában maradnak az alacsony burgonyaárak – sóhajtanak fel bánatosan a termelésben nagy rivális németek. Mi azonban örülünk: olcsóbb lesz az import.

 

krumpli

 

Van mit eladni

Az európai termelési toplista krumpliból: Németország, Lengyelország, Franciaország és Hollandia. Németországban az előző évi 12 millió tonna után 2020-ban 12,6 millió burgonya termett, ami nagyon jó eredmény. Ebből 1,6 millió tonna friss áru jut a külpiacokra, feldolgozott termékként pedig 1,9 millió tonna. A lengyel adatok szerint 2020-ban 328 ezer hektáron termesztettek burgonyát, hat százalékkal nagyobb területen, mint 2019-ben. Átlagban 27 tonnás termés született, szemben a gyengén sikerült előző évi 21,4 tonnás átlagokkal. Az össztermés 8,87 millió tonnát tett ki, 2,27 millió tonnával haladta meg a 2019. évit.

 

Nagy krumplievők

Elemzők szerint 2020/21 folyamán 4,46 millió tonna lengyel krumpli kerülhet friss áruként a piacra, nagyjából 13 százalékkal több, mint az előző szezonban. Növekedni fog a keményítőgyártás és sült krumplinak, chipsnek való feldolgozás is. 2,2 millió tonnát az állatokkal etetnek fel, és a tárolási veszteséggel is számolni kell. Tavaly gyenge volt a burgonya minősége és nagyon magas az ára, ezért 88 kilogrammra csökkent az egy főre eső fogyasztás (-4%). Összehasonlításképpen: Magyarországon 2019-ben fejenként 23 kiló burgonyát ettünk meg, pont annyit, mint csirkehúst. Idén a lengyeleknél 90 kilogrammra emelkedhet a fejenként megvásárolt krumpli mennyisége, hiszen most sem az árral, sem a minőséggel nincs baj. A háztartások emelkedő fogyasztása mellett a HoReCa szektor sajnos idén sem tudja hozni a régi formáját. Nőni fog tehát a külpiacokra vihető burgonyatermékek mennyisége, miközben a feldolgozóipar 50 százalékkal kevesebb importkrumplit igényel majd. Az EU egészét (+UK) tekintve 4 millió tonnával több burgonya került idén a tárolókba, mint tavaly, így idén a magyar háztartások is olcsóbban juthatnak hozzá az importkrumplihoz.

A hazai burgonyatermelés visszaszorulóban van, a fogyasztásban az importarány 35-40 százalékos. Ennek okairól és a lehetséges kiutakról ebben a cikkben írtunk részletesen.