fbpx

Szépen gyarapodik a vízkészlet, viszont melege van a búzának

Írta: Szerkesztőség - 2020 december 17.

Eddig az optimálisnál magasabb volt a hőmérséklet a búza megedződése szempontjából. A talajok viszont szépen, fokozatosan nyelik el a beérkező csapadékot. Alakul a vízraktár tavaszra!

Az elmúlt 10 nap során többnyire 5 és 20 mm közötti csapadék hullott az országban. A 90 napos csapadékösszeg az ország nagyobb részén jócskán meghaladja a sokéves átlagot, ugyanakkor nagyjából a Kaposvár-Siófok- Dunaújváros-Kiskunhalas vonal által bezárt területen elmarad attól.

 

csapadekanomalia

 

A talaj nedvességgel való feltöltődése jól halad, az időben elosztva érkező csapadéknak van ideje a mélyebb rétegekbe beszivárogni, és ezt talajfagy sem gátolja. Ez a folyamat rendkívül fontos, ugyanis, ha télen feltöltődik a talaj, akkor az a nedvesség sokáig kitart. Most a felszín országszerte sáros, főként az északi országrészben vízzel borított foltokat is látni. A korábban és a csapadékszünetekben elvetett táblákon a növények szépen fejlődtek. Az őszi fagyok ebben a szezonban a szokásosnál később érkeztek, a vetéseknek volt idejük szépen megerősödni a tél beállta előtt. Az enyhe idő december első felében is folytatódott, hiányzik a hideg és a hó a földekről. Az őszi búzára számított hőösszeg országszerte az optimális érték fölött jár az enyhe ősz hatására. Ezzel kapcsolatban figyelmeztettünk rá, hogy a búzának még nem volt lehetősége megedződni, így, ha szigorúra fordulna januárban az időjárás, az kifagyással fenyegetné az állományokat.

 

buzavetes

 

Az előttünk álló egy héten nem változik számottevően időjárás, folytatódik a borús, párás, ködös idő. Legfeljebb a jövő hét elején szakadozhat föl helyenként átmenetileg a felhőzet. Csapadék hétfőtől várható, de jellemzően 2 mm alatt marad a mennyisége. Nagyobb csapadék majd a jövő hét második felében érkezhet. Addig azonban a hőmérséklet és a szél is alig mozdul. Bár reggel még egyre később világosodik január elejéig, a délutánok azonban, ha lassan is, de már egyre hosszabbodnak.