fbpx

Aszály-előrejelzés: 10 napra előre lekérhető

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 július 20.

Öt év alatt az egész országot lefedő aszálymonitoring rendszer épült ki az országban, de talán még most sem ismeri minden gazdálkodó. A 110 mérőállomás adatai nemcsak a jelenről, de a jövőről is informálnak. Már ma látható, hogy július 26-ra Baranyát is eléri a rendkívüli aszály.

aszály kukorica
Heves megyei kukoricatábla (fotó: Horizont Média)

Részben a műhold segít

Az aszály előrejelzése nem egyszerű feladat – írja a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszéke –, mivel a jelenség kialakulásában a csapadékmennyiség mellett legalább ilyen fontos szerepet játszik a hőmérséklet változása. Míg a hőmérséklet sokéves átlagtól való eltérése akár több hónapra előre viszonylag megbízhatóan előre jelezhető, a csapadékkal nem ez a helyzet. Legfeljebb 10-14 napra előre valószínűsíthető a kialakulása, de a mennyisége ekkor sem.

Az SZTE kutatói ezért elsősorban a múlt és a jelen adatai alapján következtetnek egy aszály kialakulásának valószínűségére. A múlt adatait a műholdas felvételek szolgáltatják, ezek a vegetáció hosszabb távú változása alapján becsülik meg a talaj felső rétegében lévő vízmennyiséget. Ma már 10 x 10 méteres térbeli felbontássalis készíthetők vegetációs index térképek (NDVI).

NDVI térkép
A vízhiány a tábla egyes részeit következetesen rosszabbul érinti (forrás: geoawesomeness.com)

A többi adat helyből érkezik

A szegedi kutatók a műholdas információkat földi mérésekkel egészítik ki. Meteorológiai monitoringállomások adatait, illetve hat különböző mélységben végzett talajnedvesség-mérés eredményeit elemzik. A talaj felső 75 centiméteres rétegének víztartalma alapján akár már tavasszal megbecsülhető egy nyári aszály kialakulásának valószínűsége. A vegetáció változása és a meteorológusok csapadékvárakozásai alapján pedig arra is előrejelzést tehetünk, hogy az aszályhelyzet mérséklődni vagy súlyosbodni fog.

A megfigyelések során szerzett tapasztalatok alapján egy új, napi időléptékű aszályindexet dolgoztak ki, ez képezi jelenleg az Operatív Vízhiány Értékelő és Előrejelző Rendszer alapját A meteorológiai és talajnedvesség-mérő monitoringrendszer ma már több mint 110 állomásból áll. Az állomások adatai itt kérhetők le. Szentesen például a mai napon (július 19.) rendkívüli aszály uralkodik, 56 mm csapadék hiányzik a felső rétegből, és az aszályhelyzet fokozódik. Országos szinten a rendkívüli aszállyal sújtott terület nagysága június 26-án éri el legnagyobb kiterjedését, az előrejelzés július 28-ig, azaz 10 napra szól.

aszály-előrejelzés
Hamarosan Baranya is bajba kerül (forrás: aszalymonitoring.vizugy.hu)