Bayer Farm 2015

A Bayer CropScience megújult szántóföldi bemutatót tartott több helyszínen júniusban, ahol a résztvevők a Bayer már ismert és új termékei mellett a kisparcellás kísérleteit, valamint a fenntartható mezőgazdasági termeléshez illeszkedő megoldásait is megtekinthették.

A Sárbogárd-nagyhörcsökpusztai bemutatón Farády László, a Bayer CropScience marketing menedzsere bejelentette, hogy a Bayer az idei évben bevezeti az Expert Met őszi gyomirtó szerét, ami őszi búza, őszi árpa, rozs- és tritikálé kultúrákban kelés után, 1-3 leveles állapotban alkalmazható.

Az Expert Met kitűnő szer a rohamosan terjedő széltippan és a gyepszerűen borító kétszikűek ellen.

Yunta Quattro – tökéletes megelőzés, alacsony környezeti terhelés

Farády László azt is elmondta, hogy a technológiai és éghajlati változások indokolják a rovarölő szeres csávázás terjedését. A fő veszély az őszi vírusfertőzés, amit a levéltetvek és a kabócák közvetítenek. A csávázás tökéletes megelőzést jelent, a legkisebb környezeti terhelés mellett.

A Bayer vezető készítménye ebben a szegmensben a Yunta Quattro, ami két gombaölő és két rovarölő szer hatóanyagával igazi nagyágyú a csávázással leküzdendő gombabetegségek és az őszi rovarkártevők – kiemelten a vírusvektorok – elleni küzdelemben.

A hagyományos gombaölő szeres csávázásra a Bayer a már jó bevált Lamardor készítményét ajánlja.

 

 

Kísérleti bemutató

A kuriózumot jelentő kísérleti parcellákat Rónai Gábor, a Bayer CropScience területi képviselője és Kudranyik István fejlesztőmérnök mutatta be. A kétismétléses kísérletben a gyomirtást Sekator OD-val és Huszár aktív-val végezték el.

A rovarok elleni védelemben a résztvevők a Decis Mega és a Biscaya mellett a Bayer idei újdonságát, a Proteus-t is megismerhették.

Igazi látványosságot nyújtott a gombaölő szeres technológiák egymással, valamint a vörösrozsdával szinte 100%-ban fertőzött, kezeletlen növényekkel való összehasonlítása. Itt az egyetlen, kalászolást követő Falcon Pro-kezeléstől, a legintenzívebb három kezelésből – szárba induláskor Falcon Pro, zászlóslevél kiterüléskor Zantara, valamint virágzásban Prosaro – álló technológiáig többféle lehetőséget mutattak.

Az intenzív technológiák természetesen a Cerone növekedésszabályzót is magukban foglalták.

Phytobac – a felszíni vizek védelméért

A növényvédő szereket a pontszerű felszíni vízszennyezés egyik legfőbb forrásaként határozták meg, ugyanis a permetezőtartály feltöltése és tisztítása során a tartályban és a mosóvízben lévő növényvédő szer maradék, amennyiben nem megfelelően gyűjtik és kezelik, bejuthat a felszíni vizekbe.

Erre a problémára a Bayer megoldását, a Phytobac-rendszert Perényi Marianna ismertette.

A Phytobac-rendszer lényege, hogy a permetezőgépek és tartályok öblítése és tisztítása során keletkező mosóvizet összegyűjtik, és vízszigetelt tartályban eloszlatják egy talajból és szalmából álló szubsztrátumon. Az esetleges szermaradványok biológiai úton lebomlanak, a tiszta víz pedig elpárolog. A Phytobac rendszer önfenntartó, hosszú évekig használható.

Új rendszer a biztonságért – easyFlow

Az easyFlow az első olyan zárt rendszer, ami a kis és közepes kiszerelésű folyékony növényvédő szerek szennyeződés-, csepegés- és szivárgásmentes tiszta adagolását teszi lehetővé. Az easyFlow-val felszerelt permetezőgépnél a permetlé készítése során az előkészítő nem érintkezik a növényvédő szerrel, ami nagy előrelépés a biztonságos felhasználásban.

Deflektor szükséges!

Csorba Csaba, a Bayer CropScience marketing menedzsere a deflektort mutatta be. Ez egy porelvezető adapter, amely a pneumatikus szemenkénti vetőgépek ventilátorából kilépő elhasznált levegőt egy csővezeték segítségével levezeti a talajra. Ennek köszönhetően a csávázott vetőmagokról származó por nem kerül a levegőbe. A deflektor használata EU-s szabályozás alapján kötelező.

Segítség a méheknek

Prof. Dr. Benedek Pál, professor emeritus, az MTA doktora előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak a mézelő méhek, hanem a vadméhek is nélkülözhetetlen szerepet játszanak a beporzásban. E tekintetben a vadméhek táplálékbázisának csökkenése és folyamatosságának megszakadása jelenti a legnagyobb veszélyt.

A Bayer a „méhlegelő program” keretében a méhek és más hasznos rovarok számára vonzó, pollenben és nektárban gazdag virágos sávok létrehozását kezdte meg. A sávok közelében „Bee Hotel”, azaz mintegy  50-60 vadméhfaj számára alkalmas ivadékbölcső készítési helyet is létrehoztak.

Magas olajtartalmú repcehibridek

A Bayer egy éve indította útjára magas olajtartalmú repce-portfólióját (HOCH hibridek), amit Szundy Péter, a Seeds üzletág vezetője ismertetett. A program célja az olajtartalom növelésével tovább fokozni a repcetermesztés eredményességét.

A Bayer első, Magyarországon regisztrált magas olajtartalmú hibridje a Puncher, ami teljesítette a kritériumot: három év átlagában 48,41% olajtartalmat ért el, 2,2%-kal meghaladva a sztenderdek szintjét. 2014-ben csoportjában 4,55 t/ha termésével a legnagyobb hozamú hibridnek bizonyult.

A HOCH hibridcsoport másik tagja a Lexer, ami jól tolerálja a hazánkban gyakori abiotikus stresszhelyzetet. 2011-ben, a regisztráció első évében 49,25%-os olajtartalmával az első helyet érte el a csoportjában, de 47,34%-kal 2012-ben is a legmagasabb olajtartalmat adta a korai csoportban. 2013-ban 49,65% olajtartalmával megközelítette az 50%-os álomhatárt, s a 2014-es eredményei is kiválóak: Abaújszántón 51,82%-os olajtartalmat ért el a kisparcellás kísérletekben.

A magas olajtartalmú hibridek legújabbja a Safer, ami 2012-ben, a regisztráció első évében kiemelkedő eredményt ért el: 4,68 t/ha termésével a legnagyobb termőképességű hibridnek bizonyult a kísérletben, 47,58%-os olajtartalmával pedig több mint 2,5%-kal meghaladta a sztenderdek átlagát.

A HOCH hibridekben rejlő genetikai előnyöket megfelelő növényvédelmi technológiával lehet elérni. A maximális olajtartalom eléréséhez a tenyészidő végéig meg kell óvni a levélfelületet.

Capreno – új, széles hatásspektrumú gyomirtó szer

Rikk István marketing menedzser mutatta be a Bayer legújabb fejlesztésű, engedélyezés előtt álló posztemergens kukorica gyomirtó szerét, a Capreno-t.

A Capreno különböző hatásmódú összetevők – tembotrion, tienkarbazon-metil és izoxadifén-etil – kombinációját tartalmazza, ami biztosítja a kiemelkedő hatékonyságot és a gyomrezisztencia kialakulásának megelőzését.

A készítmény elsősorban a magról kelő egy- és kétszikű gyomnövények ellen alkalmazható kiválóan.

Takarmány- és silókukorica gyomirtására, a kukorica 3 leveles fejlettségétől 6 leveles állapotáig egyaránt jól alkalmazható.

A Capreno kettős gyomirtó hatással rendelkezik. A levélen keresztüli közvetlen hatásnak köszönhetően a hatóanyagok a gyom föld feletti részein keresztül gyorsan felszívódnak, majd rövid idő alatt eljutnak a gyomnövény minden részébe. A kezelést követően a tápanyagfelvétel és a növekedés szinte azonnal leáll, a teljes pusztulás a környezeti feltételektől függően, 5-10 nap után következik be.

A talajon keresztüli közvetett hatásnak köszönhetően a Capreno hatástartama a gyomok későbbi kelési hulláma ellen is véd.

Megfelelően csapadékos években például parlagfű, libatopfélék, disznóparéjfélék, kölesfajok, valamint selyemmályva ellen is 4-5 hetes talajon keresztüli tartamhatást tapasztaltak.

bayer bemutató kártevő növénytermesztés növényvédelem rovar