fbpx

Az alkalmazkodó mező- és erdőgazdálkodás talajtani alapjai

Írta: MezőHír-2020/12. lapszám cikke - 2020 december 12.

Online Talajtani Vándorgyűlés Sárváron

A vírushelyzet miatt a Magyar Talajtani Társaság vezetősége a Vándorgyűlés 2020 szervezőivel, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézetével (NAIK ERTI), valamint az Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Intézetével (ATK TAKI) egyeztetve úgy döntött, hogy a 2020. szeptember 10–12-re meghirdetett, hagyományosan háromnapos rendezvény helyett egynapos, szabadabban alakítható formában rendezi meg a Talajtani Vándorgyűlést Sárváron.

A Talajtani Vándorgyűlések elsősorban a személyes találkozók színterei, ahol a fogadó intézmény bemutatkozása után a helyi talajtani vonatkozású sajátosságok és kutatási eredmények kerülnek ismertetésre, illetve a fórum lehetőséget biztosít a hazai talajtanos társadalom (hallgatók, oktatók, kutatók, szakértők, szaktanácsadók, felügyelők, szakpolitikai döntéshozók) számára, hogy a meghirdetett témában előadásokat és poszter bemutatót tartsanak. A Vándorgyűlés egyben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) talajtani szakértőinek és a Nemzeti Agrárkamara (NAK) mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadóinak továbbképzési programja is.

A COVID-19 járvány folyamatosan változó helyzete miatt többszöri átszervezést követően, hosszas mérlegelés után, az aktuális helyzetre való tekintettel végül 2020. szeptember 24–25-én a szervezők megrendezték a sárvári Talajtani Vándorgyűlést. A rendhagyó módon megszervezett Vándorgyűlésen három program került lebonyolításra. A kétnapos rendezvény első napján a Szombathelyi Erdőgazdaság kezelésében álló sárvári Farkas-erdőben tartott előadást Illés Gábor tudományos főmunkatárs, az Ökológiai és Erdőművelési Osztály osztályvezetője, a NAIK ERTI kutatási igazgatóhelyettese a területről és a klímaváltozás hatásairól, valamint arról, milyen klímatudatos, fenntartható terület- és talajhasználattal tud alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez az erdőgazdálkodás. Ezt követően két talajszelvényt mutattak be a NAIK ERTI munkatársai, Benke Attila tudományos főmunkatárs, a Nemesítési Osztály osztályvezetője és Toldi Walter, az Ökológiai és Erdőművelési Osztály munkatársa. A feltárt talajszelvények közül az első egy gyengén podzolos barna erdőtalaj, a második egy agyagbemosódásos barna erdőtalaj volt.

 

Két talajszelvényt mutattak be a NAIK ERTI munkatársai
Két talajszelvényt mutattak be a NAIK ERTI munkatársai

 

A terepi napot követően a Vándorgyűlés második napján megemlékezés és emlékfaültetés következett Stefanovits Pál, a Társaság örökös elnöke születésének 100. évfordulója alkalmából, a Sárvári Arborétumban (NAIK ERTI).

A következő program egy online konferencia volt, ahol az alkalmazkodó mező- és erdőgazdálkodás talajtani alapjairól tanácskoztak a résztvevők. Az ATK TAKI munkatársai szervezésében WEBEX felületen lebonyolított, előzetesen meghirdetett szekciókba rendezett előadások kiemelt témája a szervesanyag-gazdálkodás volt.

A Vándorgyűlés terepi napjának anyagai (absztrakt kötet, terepi füzet a talajszelvény-leírásokkal, a környéket reprezentáló egyéb talajszelvények bemutató poszterei) és a többórás videofelvételből készített film, valamint az online konferencia előadásai a Társaság honlapján (www.talaj.hu) megtekinthetők. Az online Talajtani Vándorgyűlés-részvételt a NÉBIH és a NAK kreditpontként beszámította a talajvédelmi szakértőknek, illetve a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadóknak.

 

 

SZERZŐ: LÁSZLÓ PÉTER, A MAGYAR TALAJTANI TÁRSASÁG ELNÖKHELYETTESE