Megvan a megállapodás, jöhetnek az uniós pénzek!

Csütörtök délután végül elhárult az akadály a 750 milliárd eurós helyreállítási alap kifizetései előtt. Az agráriumban az átmeneti időszak vidékfejlesztési kiírásainak sorsa múlott a brüsszeli megegyezésen.

 

uniós pénz

 

A következő fél évben valamennyi tagállam rábólinthat az értelmező függelékkel ellátott megállapodásra, így a hírek szerint 2021 júliusában szabadulhatnak fel az uniós pénzek. 2021 és 2027 között 258,6 milliárd euró szolgálja majd az Közös Agrárpolitika I. pillérét, amely a területalapú támogatásokat is tartalmazza. A II. pillér vidékfejlesztési céljaira 77,5 milliárd euró áll rendelkezésre. A 750 milliárd eurós helyreállítási alapból 8 milliárd euró a mezőgazdaságot célozza. Ennek 30 százalékát 2021-ben,70 százalékát 2022-ben lehet igénybe venni. Az összeg 30 százaléka a klíma- és állatvédelmet kell szolgálja, 55 százalékát a digitalizációra és a regionális piacok megerősítésére kell fordítani. A jövőre várható agrárpályázati boomról ebben a cikkünkben írtunk.

agrár agrárpályázat agrárpénz állatjólét digitalizáció helyreállítási alap klíma költségvetés közös agrárpolitika mezőgazdaság uniós pénz vidékfejlesztés