fbpx

Az oroszok most érték utol az ukránokat

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 július 02.

Nemcsak a búza, de az olajmagok és növényi olajok kivitelét is korlátozta Oroszország a járvánnyal elszabaduló árak idején, így a világpiaci raliból az orosz termelők és kereskedők kevésbé tudták kivenni a részüket. Moszkva a termelés támogatásával és további exportkorlátozásokkal igyekszik úrrá lenni a helyzeten. A belső termelés egyre erősebb.

 

napraforgo
Már csaknem annyi a napraforgó, mint a világelső étolaj-exportőrnél (fotó: Gönczi Krisztina)

 

Minden olajmagból többet

Az erőfeszítések ellenére a növényi olajok ára drámai módon emelkedett 2020/21-es gazdasági évben Oroszországban, és valószínűleg ez a tendencia 2021/22-ben is folytatódik. A vételár a szezon elején becslések szerint tonnánként körülbelül 26 ezer rubel (101 ezer forint). De bővül az olajmagtermelés is, amit az elemzők továbbra is 22,4 millió tonnára tesznek, ebből a napraforgó várható mennyisége 15,5 millió tonna.

Mióta az EU-ban a repcetermés csökken, az oroszok egyre nagyobb fantáziát látnak a növény termesztésében. Az állam 2020 óta extra támogatás nyújt a repce- és szójatermelőknek, előbbit 1,7 millió hektár erejéig, utóbbit 3 millió hektárig jutalmazzák. A napraforgó 8,6 millió hektárt fed idén. Csak hogy érzékeltessük a méreteket: Ukrajna, a világ legnagyobb napraforgóolaj-exportőre 6,3 millió hektárt vetett be idén napraforgóval, 1,6 millió hektárt szójával és egymilliót repcével, utóbbi kettőnek fontos célpiaca Európa. A várható termések rendre 16 millió, 3,7 millió és 2,7 millió tonna. Moszkva az idei napraforgótermést 15,5 millió tonnára, a szójáét 4,4 millió tonnára, a repcéét pedig 2,5 millió tonnára becsüli. Egy hajszál választja el tőle, hogy a világ legnagyobbja mellé zárkózzon fel olajosmagtermelésből. A probléma a kisebb feldolgozóipar, illetve a nagyobb belső felhasználás. Az exportképessége emiatt csekélyebb marad.

 

Exportkorlátozás

A teljes orosz növényolaj-termelés a becslések szerint idén 7,2 millió tonnát tehet ki. Ebből az export csak 2,3 millió tonna lehet. A Covid-járvány ugyanis súlyosan érintette az orosz agrárágazatot. A belföldi élelmezés biztonsága érdekében az állam soha nem látott kiviteli korlátozásokat vezetett be, kvótákkal és exportvámokkal akadályozta a gabonafélék és olajos magvak kivitelét. 2020 decemberében a kormány megállapodást írt alá a vezető feldolgozókkal a stratégiai termékek (étolaj, cukor…) árának maximalizálásáról is.

Moszkva arra számít, hogy a gazdaság regenerálódik a Covid-válságból, és a turizmus fellendülésével a napraforgóolaj iránti kereslet is emelkedni fog. Tekintve az árak elszabadulását, valószínű, hogy a jelenlegi kiviteli vámok szeptember 1-ig fennmaradnak. Az export korlátozása az elemzők szerint több mint 8 milliárd rubel (31 milliárd forint) veszteséget okozhat az orosz gazdaságnak. Az intézkedés hosszabb távon negatívan érinti a mezőgazdasági termelőket. Az orosz étolaj legnagyobb felvevője egyébként Törökország, amelyik Moszkva exportvámjaira úgy reagált, hogy a behozatalt sújtó 36 százalékos importvámot 3 százalékosra csökkentette, így segítve, hogy az étolaj továbbra is eljusson a piacára.

 

Sokmilliárdos támogatási csomag

Moszkva az élelmiszerválság elkerülése érdekében idén két és félszeresére növelte az olajmagok termeléséért járó támogatást, így az már 8,4 milliárd rubelt (32 milliárd forint) emészt fel az államkasszából. Jövőre 9,4 milliárd rubelre, majd 2023-ban 10,4 milliárd rubelre emelkedik a támogatási keretösszeg, ami már 40,5 milliárd forintnak felel meg.

 

Más még a témában: Ukrajna: egymillió hektárral több napraforgó, mint kukorica.