fbpx

Az oroszok elintézték: hathetes mélyponton a búza ára

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 december 08.

Ötödével növelték az idei exportmennyiséget az oroszok, de az ausztrálok és a kanadaiak is aktívak. Emellett a tőzsdén sokan most realizálják a nyereséget. Hathetes mélyponton a búza ára.

 

búza raktárban
Sok búza van a raktárban

 

A búza világpiaci ára leginkább amiatt csökken, mert a pénzügyi befektetők most realizálják a profitot a tőzsdéken – jegyzi meg GrainTRade. Emellett kicsit megnyugodott a piac az Egyesült Államok, az EU és Oroszország jövőbeni terméskilátásait illetően. (A vetés ugyan nem túl jól sikerült, de a fejlődő állomány állapota javult.) Ausztráliából pedig csupa jó hír érkezik a termés mennyiségéről.

 

Csökken a francia búza értéke

A fizikai piacokon az árak stabilak maradtak, de a nemzetközi tendereken már esnek az árak. A francia búza a 6. napja folyamatosan veszít értékéből az ausztrál és a kanadai búzatermésről érkező hírek, illetve az euró erősödésének hatására, valamint az orosz búza exportkvótájának tervezett emelése miatt. A párizsi tőzsdén ezt a gabonát október vége óta a legalacsonyabb szinten jegyzik. A FranceAgrimer szerint november 30-ra a tervezett búzaterületek 100%-a bevetésre került, míg tavaly ez az arány csak 82% volt. A jó vagy kiváló állapotban lévő állományok aránya 96%, míg egy évvel ezelőtt csak 73% volt. Vagyis a franciák a jövő évi termés miatt sem aggódnak.

 

búza ára
Zárják pozícióiakat a tőzsdei befektetők (Forrás: barchart.com)

 

Az oroszok ötödével emelték a kivitelt

Oroszország egy hét alatt 1,2 millió tonnára tudta emelni a kivitt búza mennyiségét, a szezont tekintve (július 1. óta) pedig 22,5 millió tonnát exportált, ami 19%-kal több a tavalyi év hasonló időszakának eredményétől. (Az orosz exportot a magas árak hajtják, de az őszi vetés állapota az elmúlt 18 év legrosszabb képét festi.) Ukrajna december 4-ig 12 millió tonna búzát szállított a külpiacokra, ami 1,57 millió tonnával kevesebb az előző szezon hasonló időszakában mért mennyiségnél. Az egyiptomi kikötőkbe októberhez képest 12%-kal kevesebb búza érkezett novemberben, mivel a gabona magas ára visszavetette a keresletet.