fbpx

Meghosszabbították az egyéni tervek benyújtási határidejét

Írta: Szerkesztőség - 2020 december 05.

A tegnap megjelent közlöny alapján még nem késett le a szőlő-szerkezetátalakítási támogatásról az, aki eddig nem tudta benyújtani az egyéni tervet.

 

szoloultetveny
Még benyújtható az átalakítási terv (Fotó: Horizontmédia)

 

A szőlőültetvények szerkezetátalakításához és átállításához igényelhető támogatásról szóló 57/2020. (XI.13.) AM rendelet értelmében a szőlőültetvények használói érvényes újratelepítési engedély, vagy átváltott telepítési engedély birtokában, a Kincstár által jóváhagyott egyéni tervben foglaltak szerint szerkezetátalakítási támogatás igénybevételére jogosultak. Az egyéni tervek benyújtására szabott határidő eredetileg november 30. volt, de most december 13. éjfélre módosították.

 

Van rá 12 milliárd

A támogatás a rendeletben meghatározott költségátalányok szerint történik. Az egyéni terveket 34 millió eurónak (cc. 12 milliárd forint) megfelelő forintösszeg erejéig hagyják jóvá. A szőlőültetvény termesztés-technológiai módszereinek javítására a jóváhagyható összeg legfeljebb 10%-a (cc. 1,2 milliárd forint) fordítható. A Kincstár a határidőben benyújtott egyéni tervekről és maximális támogatási összegről a benyújtást követő év február 28-ig dönt.

A támogatás feltétele, hogy a kérelmező igazolt származású szaporítóanyagot használjon fel, a támberendezést új anyagokból készítse, az ültetvény beállottsága elérje a megkívánt mértéket. Ha az ültetvény kivágásához is kértek támogatást, akkor a kivágást nem lehet hamarabb elkezdeni, mint az egyéni terv benyújtási időpontja. A kifizetési kérelmet a műveletek végrehajtását követő borpiaci évben lehet benyújtani a Kincstárnak.