fbpx

Már a havi 3 millió tonnát súrolja az ukrán gabonakivitel

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 szeptember 27.

Július 1-től szeptember 21-ig több mint 7 millió tonna gabonát exportáltak az ukránok. Tavaly ugyanebben az időszakban 12,7 millió tonnánál járt a kivitel, az elmaradás 43 százalékos. Az export azonban érezhetően élénkül.

kukorica a hajón
Rakodják a tengerit (forrás: cdn.fastmarkets.com)

Egyre több és több

Szeptember első három hetében több gabona hagyta el a megtámadott országot, mint egész augusztusban: 2,2 millió tonna szemben az előző havi 1,7 millió tonnával. Ha ez az ütem a hó végéig kitart, akkor a végeredmény a 3 millió tonnát fogja súrolni.

A háború teljes időszakában eddig összesen mintegy 7 millió tonna kukoricát exportáltak az ukránok, ez az áru tette ki a szállítmányok harmadát. Az APK Inform szerint, ha minden jól megy, Ukrajna ebben az értékesítési szezonban akár 24,3 millió tonna kukoricát is útnak indíthat, ami csak 5 százalékkal lenne kevesebb az előző – háborúval nehezített – szezon mennyiségénél. A pesszimista becslés mindössze 14,5 millió tonnával kalkulál.

Lassan felfelé kúszó ár

A lendületes kereskedelemmel és élénk kereslettel együtt jelenleg emelkedik az ukrán kukorica ára. A kikötőkben már 252 dollárt kérnek egy tonna tengeriért, ami különösen a dollár erősödésének tükrében fájó minden európai országnak, különösen az euróval szemben is gyenge valutával rendelkező Magyarországnak. Ha ma (hétfőn) vásárolnánk ukrán kukoricát Odesszában, akkor már csaknem 106 ezer forintot kellene leszurkolnunk tonnájáért.

Egy hónapja még 248 dollárt ért a kikötőkben az ukrán kukorica, de akkor még csak szűk 410 forintot kellett adni egy dollárért. Magyarán több bajt okoz nekünk az árfolyam romlása, mint az a tény, hogy az ukránok is érzékelik a kereslet élénkülését.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Egymás mellett szárnyalnak tovább a gabonák árai.