fbpx

Jobban emelkedik a hagyma ára, mint a termelés költsége

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 szeptember 27.

A tavalyi hagymaárak elvették a termelők kedvét, ezért idén eleve kisebb területtel indult az európai termelési szezon. A potenciális termést aztán az aszály zsugorította tovább. A gazdálkodók egyelőre elégedettek az árakkal: meredekebben nőttek, mint a költségeik.

hagyma
A szárazság csökkentette a fejek méretét, de javította az eltarthatóságot (forrás: agro-market24.eu)

A spanyol termés meghatározó

Európa zöldségexportjának 90 százaléka az unión belül valósul meg, de paradicsomból Marokkó, míg hagymából Új-Zéland viszonylag fontos külső ellátónak számít. E két termék adja az unión belüli zöldségforgalom mennyiségének közel 30 százalékát. Spanyolország zöldségekből és gyümölcsökből is az EU legnagyobb termelője.

Csakhogy egy normál évjárathoz képest idén több mint 40%-os a visszaesés a hagymatermésben amiatt, hogy a tavalyi kínálati boom után csökkent a növény vetésterülete, az időjárás pedig a hozamokat is visszavetette. A spanyol hagymát különösen érintette a kedvezőtlen időjárás, az itteni termeléscsökkenés pedig egész Európában az árak növekedését eredményezte, hiszen az EU legnagyobb termelőjéről van szó.

top hagymatermelők EU
Top-hagymatermelők a térségünkben (forrás: fruitlogistica.com)

Kicsi és drága hagymafejek

Kasztília-La Manchában – Spanyolország fő hagymatermő területén – tavasszal nem sikerült időben elvetni a szabadföldi hagymát, aztán a száraz, napsütéses időjárás előre hozta a betakarítást. Ez egyrészt hatással volt a fejek méretére, amelyek kisebbek lettek, viszont pozitívan befolyásolta a hagyma eltartóhatóságát” – mondja Luis Fernando Rubio, a PROCECAM, a Kasztília-La Mancha Hagymatermelők Szövetségének elnöke.

„A 2022/2023-as hagymaértékesítési szezon eddig nagyon más, mint az előző, ami tényleg csapnivaló volt” – véli az elnök. „Most a kereslet annak ellenére stabil, hogy az árak lényegesen emelkedtek tavaly óta, amikor a hagyma átlagára 8 és 10 eurócent között mozgott. Idén a nagy méretű vöröshagyma kilójáért 35–37, a közepesért 25–30 eurócentet fizetnek, azaz mintegy négyszeres a drágulás mértéke. A nagy méretű fejeket keresik leginkább a vevők, mivel Európa-szerte ezek a legritkábbak. Alig lehet 60 és 80 mm közötti méretet találni. A múlt évi árak nem fedezték a termelési ráfordításokat, idén viszont igen, annak ellenére, hogy egy év alatt 25 centre ugrott egy kiló vöröshagyma előállításának költsége” – közli az egyesület képviselője.

Ukrajna a legnagyobb kihívás

Európa összes fontos hagymatermőjénél csökkentett a növény területe és a hagymafejek mérete, így az európai össztermés is. A spanyol hagyma csaknem harmada exportra készül, elsősorban az Egyesült Királyságba, Németországba, Franciaországba, Portugáliába. A spanyol szakember szerint a portéka jövőbeni értékesíthetősége szempontjából kihívást jelent az ukrán és a román hagymatermelés erőteljes növekedése. Ezek a piacok korábban jó hagymafelvevők voltak, most azonban már nincs szükségük az európai árura. Az ukrán hagymaterület már nagyobb, mint a spanyolországi.