fbpx

Szójáink az egész országban sikeresen termeszthetők

Írta: Mezőhír - Hirdetés - 2020 december 05.

Azért dolgozunk, hogy a SAATEN-UNION fajtái betöltsék megérdemelt helyüket a hazai vetésforgókban.

A szójaárumag jól eladható termék, és meghatározó a regionális növényifehérje-ellátásban. A hazánkban megtermelt GMO-mentes alapanyagot döntően a takarmány-előállítás során az állattenyésztésben, valamint az élelmiszeriparban hasznosítjuk.

A szója szerepét az elmúlt években Európa-szerte – így hazánkban is – újraértékeltük. Ennek hatására átmenetileg növekedett a termelési kedv, és napjainkban egyre változatosabb körülmények közé kerül, így a fajtaválasztás még nagyobb felelősséggel jár. Mindeközben jelentősen kiszélesedett az elérhető fajtaválaszték is. Azonban az alapos fajta- és termőhelyismeret és a szakszerűen kivitelezett termesztéstechnológia csak együttesen képes biztosítani, hogy a gazdaságokban a szója hosszú távon is sikeresen és haszonnal legyen termeszthető. A SAATEN-UNION ennek érdekében hazai és nemzetközi kisparcellás technológiai és üzemi tapasztalatokra alapozva mutatja be fajtáit.

 

tőszámreakció

 

A CORALINE hazánkban 3,0-3,5 t/ha-os nagyüzemi termésátlagok mellett immár negyedik éve bizonyítja kimagasló évjárat-stabilitását. Nagy termőképességű, úgynevezett tendenciatörő fajta. Az igen korai és a korai érésidő határán helyezkedik el – 105-110 napos tenyészidejű –, elsősorban fővetésben, de öntözés esetén akár másodvetésben is az ország egész területén sikerrel termeszthető. A CORALINE korai fejődése látványosan gyors, ami biztosítja, hogy a nehezebben melegedő agyagtalajokon és a laza szerkezetű talajokon is termeszthető legyen. Féldeterminált fajtatípus, nagyon jó korai gyomelnyomó képességgel. Kiemelkedő termőképessége elsősorban dupla gabonasortávon és négyzetméterenként 60–65 csíraképes magot vetve mutatkozik meg. Azoknak a termelőknek is a figyelmébe ajánljuk a CORALINE-t, akiknek fontos szempont, hogy a szója betakarítását követő őszi kalászos, hibridkalászos vetése zökkenőmentes legyen. Ők azok, akiknek fontos, hogy a szója a vetésszerkezetbe beilleszthető legyen, ugyanakkor a terméspotenciált tekintve nem hajlandóak kompromisszumot kötni.

 

Coraline szója

 

A tavaly debütált YAKARI a korai érésidejűek közül a legkorábban betakarítható (115-120 napos tenyészidejű), harmonikus éréssel jellemezhető, generatív fajtatípusba tartozik. Az árumag kifejezetten magas beltartalmi értékkel, átlag feletti fehérjetartalommal rendelkezik. A YAKARI-t elsősorban a szójatermesztés szempontjából intenzív adottságú (talaj, technológia, regionális elhelyezkedés) gazdaságoknak ajánljuk. Legjobban dupla gabona-, továbbá 45 cm széles sortávon terem, négyzetméterenként 55–60 növény javasolt.

 

Yakari szója

 

Az ARABELLA portfóliónk legfrissebb tagja, korai érésidejű (125-130 napos tenyészidejű), és döntően az ország középső és déli megyéiben biztosíthat kiemelkedő jövedelmezőséget. Az ARABELLA árumagja rendszerint átlagon felüli ezerszemtömegű, jó ProFat-mutatókkal rendelkező, kiemelkedően piacos tétel. A fajta zöld száron érik, hiszen míg a sötétbarnára színeződő hüvelyekben már betakarításra alkalmas szemek vannak, a növényeken még mindig jelen van a teljes lombozat 5-10 százaléka, ami a gyomelnyomó képességet fokozza. A tenyészidőszak végén így nem jellemző a betakarítást olykor megnehezítő másodlagos felgyomosodás, továbbá maximálisan biztosított a szemek jó beltartalmi értéke és kitelése. A növények kompenzációs képessége jó, ezért négyzetméterenként 55–60 növény termesztését javasoljuk dupla gabona-, 45 cm-es és 75 cm-es sortávon.

 

Arabella szója

Az ANANDA fajtánkat nagyon jó agronómiai tapasztalatok birtokában már három éve ajánljuk azoknak, akik a szójatermesztésre kiemelkedően alkalmas – jellemzően az ország déli megyéiben elterülő – területeken gazdálkodnak. Az ANANDA a korai és a középérés határán helyezkedik el, 135-140 napos tenyészidővel. A fajtát a középérésűek nagy termőképessége, ugyanakkor a koraiak gyors és harmonikus érése jellemzi. Ez a nagyon nagy termést adó fajta széles körű gyakorlati tapasztalataink szerint valamennyi gazdálkodó elvárását kielégíti. A fajta hektáronként akár 4,0-4,5 tonnánál is többet terem. Igazi kompenzációs fajtatípus, négyzetméterenként 50–55 növény termesztésével 75 cm-es sortávú technológiát is alkalmazhatunk. A közepesen magas növények állóképessége kiváló, a hüvelyek termésstabilitása nagyon jó, mert belőlük a szemek akár megkésett betakarítás esetén sem peregnek. A hazánkban elérhető szójafajta-szortiment egyik legígéretesebb és legstabilabb termőképességű fajtája.

 

Ananda

 

Ananada

 

A megfelelő fajta választása meghatározó jelentőségű a termelés szempontjából, és minden esetben bizalmi kérdés! Hazai GMO-mentes vetőmag előállításából származó, korszerű szójafajtáink biztonságos és jövedelmező megoldást jelenthetnek az Ön gazdasága számára is. Ne feledje, a versenyképes szójatermesztés közös célunk.

 

A SAATEN-UNION tavaszi fajtakínálata letölthető ide kattintva.

 

Varga Gábor
termékfejlesztő
SAATEN-UNION Hungária Kft.
www.saaten-union.hu

saaten union