fbpx

Belgiumban is felkapcsolták a villanyt

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 december 27.

Tavaly a magas energiaköltségek miatt alig volt mesterséges fénnyel megvilágított üvegházi termelés, idén azonban Belgiumban is felkapcsolták a villanyt.

San Marzano paradicsom
A San Marzano paradicsom az olaszok pürék fonton kelléke, de Belgiumban is szeretik (forrás: tastingtable.com)

Még nem a régi termelési szint, de már alakul

Ezen a télen a belga Hoogstraten szövetkezet termelői több üvegházi zöldséget termelnek lámpák alatt. Az előállított mennyiség még nem éri el az energiaválság előtti szintet, de nincs áruhiány. „Ez vonatkozik mind a réspiaci, mind a kommersz termékekre” – mondja Natalie Snijers, a szövetkezet egyik vezetője. Míg tavaly sokan leálltak a téli termeléssel, illetve átálltak koktélparadicsomra, most azt tapasztalja, hogy a specialitások újra megjelentek a termelésben. A kertészetek nagy hangsúlyt fektetnek a barna termésráncosodással (ToBRFV vírus) szemben rezisztens fajtákra is.

Meghatszorozódott a termesztőfelület

„Ezen a télen ismét 30 hektár feletti koktélparadicsomot termesztünk. Tavaly ez alig öt hektáron sikerült” – mondja Natalie. Nagy hangsúlyt fektetnek a Miss Perfect Délice, a Sweetest Queen és a San Marzano paradicsomkülönlegességekre. „A San Marzanót nagyon jól fogadták a vevőink, ezért a 12. és 13. héttől elkezdjük forgalmazni a belga kiskereskedelemben és bizonyos exportpiacokon.”

A szövetkezetben azt tapasztalják, hogy a ToBRFV vírus még mindig rengeteg odafigyelést igényel. A termelőknek nagyon keményen kell dolgozniuk az üvegházak fertőtlenítésén és a kockázatok csökkentésén. Egyes paradicsomszegmensekben már léteznek rezisztens fajták, de ezeknek is időre van szükségük a termelésben való megkapaszkodásra. A szövetkezet a vásárlói trendet figyelve a snack zöldségek terjedésére számít, azaz arra, hogy a fogyasztók rákapnak a többféle, apró méretű zöldség nyers „nassolására”, amihez a fajtakínálatnak alkalmazkodnia kell.