fbpx

Hol van az Ön termése az átlaghoz képest?

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 július 02.

A múlt héten megjelent európai termésbecslés szerint a repce- és a búzatermés átlagosnak ígérkezik az EU-ban, a durum viszont gyengébb lesz. Magyarországra jó/közepes hozamokat várnak az elemzők, a durum pedig kirobbanó formában van a műholdas képek alapján.

aratás
Másutt is átlagos az idei termés (fotó: Horizont Média)

A tavaszi vetésűeket figyelmen kívül hagyva az uniós átlag repcéből a megszokott 3,16 t/ha lehet a műholdas mérések alapján, és az őszi búza is az átlagos 5,86 tonnás hozamot produkálja. Az őszi árpa 5,96 tonnás átlaga csak egy hajszállal jobb az elmúlt évekénél, a tavaszi árpa 4,39 tonnára várt eredménye viszont 7 százalékkal múlja felül az ötéves átlagot. A trikálé a két „szülőfaj”, a búza és az árpa eredménye között van, 4,47 tonnás hozama 3 százalékos javulást jelent – uniós átlagban. A durum uniós termésátlaga 4 százalékkal rosszabb az elmúlt években megszokottnál – és ez számunkra jó hír.

A magyar termésátlagokat ugyanis az alábbiak szerint becsülték a műholdak. (A várható eredményeink a környező országokéval is összevethetők – amennyiben születtek azokra becslések.) Az ábrákon a zöld szín az átlagosnál jobb, míg a piros szín rosszabb eredményt jelent. Durumból ezek szerint kirobbanóan jó hozamaink vannak idén, a többiből pedig a szokásos szintet hozzuk. Ez nagyon biztató annak fényében, hogy sokan kedvet kaptak a durumtermesztéshez, a francia eredmények pedig kifejezetten rosszak idén. És az Ön gazdaságában hogyan alakulnak az átlagok?

kalászosok uniós termésátlag

kalászosok uniós termésátlag

kalászosok uniós termésátlag
Forrás: JRC MARS

Megjegyezzük: a megfelelő búzahozam mégsem jelent jó termést Magyarországon, és ennek az extrém kis termőterület az oka. Lásd: Az elmúlt évtizedben csak 2022 hozott kevesebb búzatermést.