fbpx

Meglepő terméseredmények: Ukrajna alig veszített a háborún

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 szeptember 18.

A tavalyi rekordszámokhoz képest jelentős a visszaesés kukoricából, de az ötéves átlagok alapján elenyésző az össztermés csökkenése. A búzatermesztést jobban érintette a háború, repcéből viszont elképesztő bravúrt mutatott be az ország.

napraforgómag
A 2,5 tonnás átlagtermés kifejezetten jónak mondható (fotó: Horizont Média)

Minden kultúrát érintette a háború

A háború a becslések szerint az ukrán búza- és árpatermő terület ötödét érintette, repce esetén a 13 százalékát. A most lekerülő napraforgóvetések 10, a szójaterület 7 és a kukoricaterület 4 százaléka szintén a harctérre esik. A hozameredmények azonban meglepően jók, és az össztermésben is jóval kisebb a visszaesés a tavasszal vártnál.

A kukorica nem volt kitéve lényeges vízhiánynak vagy légköri aszálynak a fejlődése szempontjából kritikus életszakaszokban. A napraforgómag is jól bírta a meleget, ami ritkán lépte át a 35 fokot. Ukrajna déli részén, az aszályosabb területeken sérült csak a növények terméspotenciálja. A szójababot elsősorban az ország nyugati felében termelik, itt alapvetően száraz talajviszonyok uralkodtak a tenyészidőszakban, de az augusztusi csapadék megakadályozta a súlyosabb veszteséget.

A kalászosok vesztettek, a repce nyert

Ebben a cikkben arról írtunk, hogy az ország kukoricatermése 25 százalékkal marad el a tavalyi szinttől. Csakhogy az egy kiemelkedően jó év volt. Ugyanez igaz a kalászosokra is. Ha azonban az ötéves hozamadatokkal vetjük össze (lásd táblázat) az eredményt, akkor alig látunk terméscsökkenést. Ezért a legfrissebb összegzés alapján az őszi kalászosok össztermésében tapasztalható nagy visszaesés egyedül a termőterület jelentős zsugorodására vezethető vissza. Ukrajna a korábbi búza- és árpamennyiség nagyjából ötödétől esett el idén.A repce vetésterülete viszont látványosan bővült (+35%), ha nem is 45 százalékkal, mint arról az első hírek szóltak, de így is éppen eléggé. A jó átlagterméssel együtt ez alaposan megnövelte az össztermést (+40%). A 3,8 millió tonna repce elképesztő bravúr a háború sújtotta országban.  

Átlagos napraforgó- és kukoricamennyiség

A kukorica és napraforgó termőterülete viszont csökkent a háború miatt, így – bár a hozamkilátások az átlagosnál jobbak –, az össztermés valamivel kevesebb (-2-5%) lesz az elmúlt években megszokottnál. A visszaesés korántsem olyan mértékű, mint amilyentől tartott a világ a háború kitörését követő hónapokban, különösen, ha nem a tavalyi rekordokhoz, hanem a sokéves átlaghoz mérjük. A szója termőterülete nagyjából a tavalyi szinten maradt, és szintén átlagos hozameredményekkel szolgál a növény.

Innentől kezdve tényleg a kiviteli nehézségek fogják meghatározni az ukrán gazdák hétköznapjait, hiszen a Fekete-tengeren nem pörög úgy az export, ahogy kellene. Itt arról írtunk, hogy a tavalyi 26 millió tonna helyett 13 millió tonnára apadhat a kukorica kivitele az országból, és ebben az átlagnál kicsit szerényebb termés mellett a döcögős export is vastagon közrejátszik.