fbpx

Indul a Talajmissziót támogató EU-s projekt  (SMS)

Írta: MezőHír-2021/01. lapszám cikke - 2021 február 03.

2020. november 1-én indult a „Talaj- és földhasználattal kapcsolatos európai kutatási és innovációs ütemterv kidolgozása” című H2020-as projekt. Az SMS (Soil Mission Support) projekt célja a talaj- és földhasználattal, valamint gazdálkodással kapcsolatos európai kutatásfejlesztési és innovációs programok összehangolása.

Az SMS projekt támogatja az „Egészséges Talaj és Élelmiszer” missziót (Soil Health and Food, Horizon Europe Mission), az „Európai Zöld Megállapodás”-t (European Green Deal), és az ENSZ „Fenntartható Fejlődési Céljai” (UN Sustainable Development Goals, SDGs) közül a talajjal és a földhasználattal kapcsolatos célok elérését.

Soil Mission Support logo

 

A kitűzött célok elérése érdekében az SMS projekt a talaj- és földhasználattal, valamint gazdálkodással kapcsolatos jelenlegi ismeretanyagok, kutatási és innovációs programok, illetve fejlesztési igények felmérésével foglalkozik. Részletes elemzést követően a feltárt tudásbeli hiányosságok alapján a projekt egy olyan európai kutatási és innovációs ütemtervet fog kidolgozni, amely a talajjal és a földhasználattal kapcsolatos területen meghatározza a kutatási prioritásokat európai szinten, külön kitérve az egyes helyi sajátosságokra.

A 2 éves futamidejű projektben hét európai ország 10 partnerszervezete (BLE, ZALF, DELTARES, UBA, INRA, ECO LOGIC, ATK, WENR, INIA, TEAGASC) vesz részt. A konzorciumot a Német Szövetségi Mezőgazdasági Ügynökség (BLE) vezeti. 2020. november 19-20-án a projekt kétnapos online nyitórendezvényt tartott. A megbeszélésen a talaj- és földhasználat területén működő nyolc fontosabb európai intézmény és hálózat képviselőiből álló tanácsadó testület tagjai kifejtették az SMS projekttel kapcsolatban intézményeik elvárásait. A projekt futamideje alatt folyamatos, kétoldalú párbeszéd lesz a tanácsadó testület és a konzorcium tagjai között.

 

EU-s támogatás

 

SZERZŐ: Dr. László Péter
AGRÁRTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT TALAJTANI INTÉZET (ATK TAKI)
EMAIL: [email protected]