fbpx

Túl lassan fogy a raktárakból a tavalyi napraforgó

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 február 14.

A gazdálkodók (elsősorban Ukrajnában) továbbra is vonakodva értékesítik a tavalyi napraforgótermésüket, pedig az elemzők szerint nagy eséllyel össze fognak omlani a mostani magas árak.

napraforgómag
Bőségesek a készletek (forrás: glirex.hu)

Ötödével több a napraforgómag

Ukrajnában a napraforgómag felvásárlási ára a gyárba leszállítva 238 ezer forintnak megfelelő összeg körül alakul. Nyomás alatt áll azonban a hrivnya árfolyamának erősödése és a napraforgóolaj stabil ára miatt. Míg a napraforgóolaj 1380-1400 dollár/tonna FOB szinten értékesíthető, addig a pálma- és szójaolaj ára elérte az 11360, illetve 1420 dollárt.

Tavaly Ukrajna és Oroszország jó napraforgótermést takarított be. Az előző szezonhoz képest Ukrajnában 13,8 millió tonnáról 16,5 millió tonnára nőtt a termés, míg Oroszországban 15,6 millió tonnát tett ki, ami mindössze 50 ezer tonnával marad el a tavalyi rekordtól. A napraforgó globális kínálata 2022. január-augusztusban eléri a 41,2 millió tonnát, ami 7,2 millió tonnával (+21%) több, mint az előző év azonos időszakában volt. Az olajgyártás és -export terén várt ugrásszerű növekedés azonban eddig elmaradt. A kereskedők ugyanis vonakodnak vásárolni, mivel a fekete-tengeri térségben tapasztalható rekordtermés miatt a jelenleginél alacsonyabb árakra számítottak. Úgy tűnik, a felvásárlók és a termelők között patthelyzet alakult ki.

Nem várható a helyzet javulása

A lényeg, hogy Ukrajnában és Oroszországban a vártnál alacsonyabb a napraforgó-feldolgozás üteme, miközben a nyersanyag-tartalékok tovább nőnek. Az Oil World szakértői úgy vélik, hogy a jelentős napraforgókészlet csak gyarapodni fog a hamarosan kezdődő argentin betakarítással, ezért az ótermésért már biztosan nem számíthatnak jobb árra a termelők. Ami pedig az új termést illeti, megugrott a napraforgó-vetőmag iránti kereslet, ami semmi jót nem ígér a szeptemberi árakra nézve.

Ez a cikk is érdekelheti: A repce is tehet róla: 2022 a napraforgó éve lesz.