fbpx

Amistar Era –  új, univerzális kalászos gombaölő szer levél- és kalászbetegségekkel szemben

Írta: MezőHír-2022/02. lapszám cikke - 2022 február 14. -Hirdetés

A mai, köztermesztésben lévő kalászosgabona-fajták és -hibridek magas genetikai terméspotenciállal rendelkeznek. A fajtaválaszték széleskörű, mindenki megtalálhatja a termesztési céljához, termesztési körzetéhez, technológiai intenzitásához leginkább megfelelő fajtát, illetve hibridet.

Amistar Era logo

A megfelelő mennyiségű és minőségű termés elérését a vegetációs időszak során számtalan külső tényező befolyásolhatja, gátolhatja, mint például az adott évjárat időjárása, gyomviszonyok, kártevők, kórokozók. Utóbbinál maradva elmondhatjuk, hogy a kalászos gabonáknak is – hasonlóan más termesztett kultúrnövényeinkhez – megvannak a maguk betegségei, amelyek a tenyészidőszak során fertőzhetnek, és kisebb-nagyobb termésveszteséget okozhatnak a kórokozó fajától, a vetett fajta fogékonyságától, fertőzési nyomástól függően. Ezeknek a kórokozóknak a terméscsökkentő hatását úgy tudjuk leginkább minimalizálni, ha növényállományainkat rendszeresen szemlézzük, és amennyiben szükséges, megfelelő fungicides állományvédelemben részesítjük.

A Syngenta Kft. az idei, 2022-es évtől tovább bővíti fungicidportfólióját annak érdekében, hogy partnereinek a kalászosgabona-termesztés idén is sikeres legyen.

Új, virtuális kereskedelmi ajánlatunk az Amistar Era, amely két termék kombinációjából áll. Tartalmaz Amistar 250 SC-t és Era 300 EC-t. Előbbi hatóanyaga a már ismert és régóta bizonyított azoxistrobin, utóbbié pedig a protiokonazol. Az azoxistrobin egy a strobilurin csoportba tartozó hatóanyag, hatásmechanizmusát tekintve sejtlégzésgátló, amely kiváló hatékonysággal rendelkezik rozsdabetegségekkel (búza: sárgarozsda, vörösrozsda; árpa: törperozsda), jó hatékonysággal szeptóriás levélfoltossággal szemben. A hatóanyag a kezelt növények minden részébe eljut, alap- és csúcsirányba is. Továbbá kiemelkedő zöldítő, juvenilizáló és termésnövelő hatást biztosít a kezelt növényállománynak, fokozza a várható termés mennyiségét és minőségét (1. ábra). A 2021-es év tavaszi időjárását a sokévi átlaghoz képest kevesebb csapadék és alacsonyabb hőmérséklet jellemezte, ami rá is nyomta a bélyegét a növények fejlődésére. Azonban fejlesztési kísérleteinkben, négy helyszín átlagában az Amistar Era egy kezeléssel plusz 190 kg/ha terméstöbbletet eredményezett a kezeletlen kontrollhoz képest.

Az Amistar Era hatása a terméshozamra

A protiokonazol hatóanyag a triazolcsoportba tartozik, a gombák ergoszterol bioszintézisét gátolja, széles hatásspektrum jellemzi búzában és árpában egyaránt (búzában: lisztharmat, rozsdabetegségek (1. kép), szeptóriás levélfoltosság, búza fahéjbarna levélfoltosság, kalászfuzáriózis, árpában: lisztharmat, törperozsda, hálózatos levélfoltosság, ramuláriás levélfoltosság, rinhospóriumos levélfoltosság).

vörösrozsdával fertőzött zászlóslevél, jobbra egészséges, Amistar Era-val kezelt

Mozgását tekintve csúcs- és részben alapirányban mozdul el; élettani, zöldítő hatása a triazolok között jelentős. Mindkét ismertetett hatóanyag jelentős preventív és kuratív hatással rendelkezik. Az Amistar Era-t búzában (őszi és tavaszi), árpában (őszi és tavaszi), tritikáléban, rozsban lehet felhasználni, évente két alkalommal. Az Amistar dózisa 0,75–1,0 l/ha, az Era dózisa 0,33–0,65 l/ha. Az általánosan ajánlott dózis 0,8–1,0 l/ha Amistar 250 SC és 0,4–0,5 l/ha Era 300 EC. A virtuális kereskedelmi ajánlat 10 l Amistar-t és 5 liter Era-t tartalmaz, ez, dózis függvényében, 10–13,3 ha kezelésére elegendő.

Az Amistar Era főbb előnyei:

  • univerzális termékkombináció a kalászosok legfontosabb levél- és kalászbetegségeivel szemben,
  • zöldítő, termésnövelő hatása kiemelkedő, használata egyértelműen megtérülő befektetés,
  • mindkét hatóanyaga felszívódó, preventív és kuratív hatással is rendelkezik,
  • eltérő hatásmechanizmusú hatóanyagai csökkentik a kórokozók rezisztenciájának kialakulását.

Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy a Syngenta Kft. Amistar Era virtuális kereskedelmi ajánlata megoldást jelent a tenyészidőszak alatt jelentkező növénykórtani problémákra, továbbá a megfelelő mennyiségben és minőségben, nyereséggel értékesíthető termés által jelentős mértékben hozzájárul a kitűzött termelői célok eléréséhez.

SZERZŐ: BOROS SZILÁRD FEJLESZTŐMÉRNÖK, GOMBAÖLŐ SZEREK • SYNGENTA KFT.

Syngenta