fbpx

Jövő hét elején elfogadják a Termőföldtől az asztalig stratégiát

Írta: Szerkesztőség - 2020 október 17.

Magyarország is elfogadó állásponton van, bár emellé egy külön nyilatkozatot is tesz.

 

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács várhatóan elfogadja október 19-20-i ülésén az Európai Bizottság által kidolgozott, Termőföldtől az asztalig stratégiát. Magyarország az elfogadó állásfoglalásához külön nyilatkozatot is tesz – közölte az Agrárminisztérium pénteken az MTI-vel. Kiemelték, a mezőgazdaságnak hozzá kell járulnia a klíma- és környezetvédelmi célokhoz, azonban a stratégiában meghatározott célértékek teljesítése aránytalan terhet ró a tagállamokra.

 

 

A magyar álláspont szerint a kémiai növényvédő szerek mennyiségének 50 százalékos csökkentése, valamint az ökológiai gazdálkodással érintett területek részarányának 25 százalékra emelése túlzottan ambiciózus. A növényvédőszer- és a műtrágya-használat csökkentése során tekintettel kell lenni a tagállamok eltérő helyzetére és az eddig megtett erőfeszítésekre – írták.

Az Agrárminisztérium szerint nem lenne igazságos ugyanakkora csökkentést számon kérni azokon a tagállamokon, amelyek eddig is jelentős eredményt értek el a növényvédőszerek és műtrágyák felhasználásának visszaszorításában. Magyarország kifogásolja azt is, hogy a Termőföldtől az asztalig stratégiához nem készült semmilyen hatástanulmány. Emiatt előre nem megjósolható, hogy a folyamat milyen befolyással lesz az európai gazdák versenyképességére.