fbpx

Itt a tökéletes búzák listája! Mindenhol nyerőnek bizonyultak

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 október 09.

Bár már javában zajlik a vetés, a fajtakísérletek jól hasznosítható adatokat nyújtanak a jövő évi búzaválasztáshoz. A GOSZ (Gabonatermesztők Országos Szövetsége) legfrissebb kisparcellás kísérletében most is az osztrák és a magyar búzák dominálták az élmezőnyt. Bemutatjuk a minden helyszínen legjobban szereplő fajtákat.

 

 

Így nézett ki a mezőny

Idén Szombathely, Eszterágpuszta, Iregszemcse, Tordas, Jászboldogháza, Szarvas, Székkutas, Abaújszántó, Mosonmagyaróvár és Mezőfalva térségében beállított kísérleti helyszíneken két éréscsoportban összesen 48 őszi búza fajtát vizsgáltak mennyiségi és minőségi szempontok alapján. A rendkívül aszályos téli és tavaszi időjárás ellenére a kísérleti szemtermés-átlagok nem maradtak el az előző évi számoktól, sőt, a május végi bőséges csapadéknak köszönhetően inkább felülmúlták azokat. A 48 fajtából 29 a korai érésű csoportba tartozott, 19 pedig a középérésűbe. Az átlagos érésidőt tekintve szinte semmi különbség nem adódott a két csoport között, a kalászolás fázisát viszont átlagosan 3 nappal hamarabb érték el a korai fajták. Ezek ezerszemtömege szűk egy grammal volt kisebb a későbbi érésűekénél, a végső termésmennyiségben végül egy mázsa előnyt mutattak fel a középérésű búzák. Sőt, ezek beltartalma is rendre jobbnak bizonyult.

 

Mindenhol jó szuperbúzák

Persze mindez az átlagok szintjén értendő. A továbbiakban azt a 10 fajtát emeljük ki, amelyek minden termőhelyen átlag feletti szemtermésre és fehérjeszázalékra voltak képesek. (Érdekes, hogy a középérésű fajtákból nem találtunk olyat, amelyiknek a szemtermése minden egyes kísérleti helyszínen átlag feletti lett volna.) Megjegyezzük: nem feltétlenül ilyen „mindenhol jó” búzát kell választani a gazdaságba, de az összesítés alapján egy tizedik helyre sorolt búza semmilyen termőhelyen nem képes megverni az első hármat. Vagyis a listánk jó kiindulási alap a tökéletes választáshoz. Bár hozzá kell tennünk, vannak évjáratok – mint a tavalyi is volt –, amikor a gombákkal szembeni rezisztencia fontosabb a lenti paramétereknél. Az aszálytűrésről azonban idén jó képet kaphattunk.

 

Minden termőhelyen átlagfeletti szemtermést adtak:

Hyfi           9,66 t/ha

Princessz   9,42 t/ha

Basilio        9,33 t/ha

Alcantara   9,25 t/ha

Falado        9,24 t/ha

 

Minden termőhelyen átlagfeletti fehérjeszázalékot adtak:

GK Vitéz    14,1%

Antonius   13,9%

Bernstein    13,4%

GK Zete       13,2%

GK Bagó      12,4%

 

Minden termőhelyen átlagfeletti nedvessikértartalmat produkáltak:

Antonius       32,1%

Bernstein      30,6%

GK Zete          29,7%

GK Bakony    28,5%

GK Bagó        28,1%

Frenetic         27,8%

 

Most pedig látogasson el a fenti linkben jelzett oldalra, hogy kiderítse, szárhosszúságban, állóképességben és kalászolási időben is megfelel-e Önnek az adott fajta.