fbpx

A szamóca vírusbetegségei

Írta: MezőHír-2020/09. lapszám cikke - 2020 szeptember 28.

A szamóca a legkönnyebben telepíthető gyümölcsfaj, de az ültetvény élettartama legfeljebb 1–3 év lehet. Magyarországon körülbelül 650-700 hektáron termesztik a szamócát, és 8-10 ezer tonnát fogyasztunk belőle évente.

Hazai viszonylatban legnagyobb területen Pest és Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint Somogy megyében termesztik. A szamócák szabadföldi termesztésből származó gyümölcsei május utolsó harmadától június végéig frissen fogyaszthatók. Üvegházban, fóliasátorban vagy fóliával takart terülten 1 hónappal hamarabb is szedhető a szamóca. Tárolással csak 5-7 nappal hosszabbítható meg a fogyasztási idő. A szamóca kiváló forrása a pektinnek és egyéb vízben oldódó élelmi rostoknak, amelyek gátolják a zsírok felszívódását, ily módon csökkentik a vér koleszterinszintjét. Vérnyomáscsökkentő hatásával és a homocisztein-fehérje szintünk mérséklése révén szívvédő hatású is. A szabadgyökmegkötő képessége is kiemelkedő, antioxidáns-tartalmát illetően a gyümölcsök között az első öt között foglal helyet. A szamócában található legfőbb antioxidáns a C-vitamin, a folsav, az antocianin és a kvercetin. A vitaminok közül a C-vitaminon kívül található benne még A-, E-, K- és többféle B-vitamin is.

A szamócában található ásványi anyagok közül kiemelendő a kálium és a vas, amelyek egészségünk szempontjából a vérnyomás szabályozásában, valamint a vérképzésben játszanak szerepet. Ezenkívül tartalmaz még foszfort, kalciumot, magnéziumot, szelént, mangánt, fluort, valamint nyomokban cinket és rezetis. Mivel a szembetegségek többségének (szemszárazság, a látóideg rendellenes működése, sárgafolt-elfajulás) hátterében részben a szabadgyökök nagy mennyisége és bizonyos tápanyagok hiánya áll, ezért termesztése és fogyasztása egészségügyileg is hasznos tevékenység. Ugyancsak magas antioxidáns-tartalma eredményeként képes a reumás-köszvényes fájdalmak enyhítésére, valamint e tulajdonságának köszönhetően a szamóca fogyasztásával rákmegelőző hatásról is gondoskodunk szervezetünkben. A szamócatermesztés sikerét azonban számos vírusbetegség befolyásolja, amelyek közül a legfontosabbakat jelen cikkben foglaljuk össze.

A szamóca levélgöndörödése (Strawberry crinkle virus)

A világon mindenütt előfordul, ahol szamócatermesztéssel foglalkoznak. A vírus a Rhabdoviridae víruscsalád tagja, és a Cytorhabdo virus génuszba tartozik.

 


1. kép. A szamóca levélgöndörödés-vírus tünete


2. kép. Szamóca levélfoltosság-vírus tünete Fragaria vesca indikátornövényen

 

Tünet: A termesztett fajtákon a tünet a fajta érzékenysége és a vírustörzs szerint változik. A fogékony fajtákon klorotikus foltosság és levéldeformáció formájában jelentkezik. Gyakran a levélerek mellett szabálytalan alakú foltok láthatók. A szamóca levélkéi alaktalanok, fodrosak, ráncosak, és szegélyükön gyakran klorózisos elváltozás látható. Az egész növény abnormális alakú és színű (1. kép). A tünet gyakran összetéveszthető a Strawberry mottle virus által okozott tünetekkel.

Terjedés módja: A Chaetosiphon fragaefolii faj az egyetlen bizonyított vektora, de valószínű, hogy a génusz többi fajai is számításba jöhetnek vektorként.

A vírus kimutatása: Biológiai teszteléssel a Fragaria vesca cvs UC-4, UC-5, UC-6 vagy a Fragaria vesca var. semperflorens cv. Alpine indikátor szamócafajokon levélnyéloltással vagy levéltetű-átvitellel.

Szamóca levélfoltosság-vírus (Strawberry mottle virus)

A szamóca levélfoltosság igen elterjedt vírusbetegség. A vírus a Sacoviridae víruscsalád tagja, és a Sadwa virus génuszba tartozik. A vírus egyedül mintegy 30%-os terméscsökkenést okozhat, azonban meg kell jegyezni, hogy gyakran más vírusokkal együtt fordul elő. A szamóca enyhe levélszélsárgulás vírussal együtt gyakran fordul elő. Más vírusokkal együtt a termésveszteség elérheti a 80%-ot is.

 

Tünet: A szamóca kereskedelmi fajtái tünet nélkül hordozzák a vírust. A vírusra minden Fragaria faj fogékony, de a tünetek csak a Fragaria vesca fajon láthatók (2. kép).

Terjedés módja: Levéltetvek terjesztik, legfőképpen a Chaetosiphon fragaefolii., C.thomasi és C. minor.

A vírus kimutatása: Biológiai teszteléssel a Fragaria vesca cvs UC-4, UC-5, UC-6, indikátor szamócafajokon levélnyéloltással vagy levéltetű-átvitellel.

– RT-PCR.

 

Szamóca enyhe levélszélsárgulás vírus (Strawberry mild yellow-edge virus)

A szamóca enyhe levélszélsárgulás szintén igen elterjedt vírusbetegség. Európa csaknem minden országában jelen van. Az irodalmi adatok szerint Izraelben, Dél-Afrikában, Kanadában, az USA-ban, Chilében, Óceániában és Új-Zélandon is előfordul. A vírus a Alphaflexiviridae víruscsalád tagja.

Tünet: A szamóca enyhe levélszél-sárgulás vírus a legtöbb szamócafajtán nem okoz látható tüneteket, azonban a Royal Sovereign és a Marshall fajtán keskeny levélszél klorózis tünetet idéz elő (3. kép). Gyakran más vírussal komplex fertőzésnél a tünetek kifejezettebbek.

Terjedés módja: Levéltetvek terjesztik, legfőképpen a Chaetosiphon fragaefolii., C.thomasi és C. minor.

A vírus kimutatása: Biológiai teszteléssel a Fragaria vesca var. semperflorens cv. Alpine, indikátor szamócafajon levélnyéloltással vagy levéltetű-átvitellel.

– RT-PCR.

Szamóca érszalagosodás vírus (Strawberry vein banding virus)

A szamóca érszalagosodás igen elterjedt vírusbetegség. Jelen van Csehország, Írország, Magyarország, Japán, USA, Brazília, Óceánia és Ausztrália területén.

 


3. kép. Szamóca enyhe levélszélsárgulás vírus tünete

 

vírus a Caulimoviridae víruscsalád tagja, és a Caulimovirus génuszba tartozik.

Tünete: A vírustünet a Fragaria vesca indikátornövényen először a fiatal leveleken jelenik meg. A levél deformált, a levélkék egyik oldala összenyomott, a levélszél hullámos (4. kép). Ezek a tünetek rendszerint enyhék, és nem egyszerre jelennek meg. A levelek eredeti nagyságának elérése után a fő- és mellékerek körüli szövetekben különböző hosszúságban sárga színű elszíneződés látható. A tünetek megjelenése után a második és a harmadik levél mutatja legerősebben az érsárgulást. A termesztett szamócafajtákon a tünet csak akkor látható, ha egyidejűleg a szamóca látens C vírusa is jelen van. Az idősebb fertőzött leveleken a tünetek fokozatosan eltűnnek vagy barnás-vörösessé és nekrotikussá válnak.

Terjedés módja: A fertőzött szaporítóanyagon kívül a levéltetvek terjesztik, legfőképpen a Chaetosiphon fragaefolii., C. jacobi és C.thomasi.

A vírus kimutatása: Biológiai teszteléssel a Fragaria vesca UC-6 vagy Fragaria virginiana UC-12, indikátor szamócafajon levélnyéloltással vagy levéltetű-átvitellel.

– ELISA.

 


4. kép. Az érszalagosodás-vírus tünete szamóca indikátornövényen


5. kép. Szamóca látens vírus tünete Chenopodium murale tesztnövényen

 

Szamóca látens gyűrűsfoltosság vírus (Strawberry latent ringspot virus)

A szamóca látens gyűrűsfoltosság vírus a bogyósgyümölcsűek mellett a csonthéjas fajokon, a szőlőn és számos dísz- és zöldségnövényen is előfordul. A vírus a Secoviridae víruscsalád tagja.

Tünet: A szamócát a vírus látensen fertőzi, néhány fajtán változó mértékű foltosodást és pusztulást okoz. A tünetek erőssége változó, függ a fajta érzékenységétől és a környezeti hatásoktól. Terjedés módja: A vírus vegetatív szaporítóanyaggal és fonálféreggel (Xiphinema diversicaudatum) terjed.

A vírus kimutatása: Biológiai tesztelés lágyszárú indikátornövényeken (Chenopodium quinoa, C. murale és C. amaranticolor) (5. kép).

Védekezés lehetősége a szamóca vírusbetegségei ellen

A védekezés a szamóca vírusbetegségei ellen elég körülményes, mert a legtöbb termesztett fajta nem mutatja a vírusfertőzöttség tüneteit. Mindenekelőtt szeretném kiemelni, hogy a szaporítóanyag-szedésre kijelölt anyatöveket célszerű előzetes virológiai tesztelésnek alávetni. Ehhez a NÉBIH Velencei Virológiai laboratóriumában a biológiai teszteléshez szükséges indikátor szamócafajták rendelkezésre állnak. Telepítés előtt a fonálféreg vektorok ellen a talajfertőtlenítést ajánlatos elvégezni, és különös figyelmet kell fordítani az egész tenyészidő folyamán a levéltetvek elleni védekezésre.

SZERZŐ: DR. POCSAI EMIL