fbpx

40 százalékkal drágult az őszibarack – jogos!

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 szeptember 09.

Ismét egy átlagon aluli évjárat. Az utóbbi három év nem kedvez az őszibarack-termelőknek.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (NAIK AKI) adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon már június elején megjelent a belföldi őszibarack 800 forint/kilogramm termelői áron. A gyümölcs ára két héttel ezelőttig 39 százalékkal volt drágább, mint egy évvel korábban. Az importból származó őszibarack nagykereskedelmi ára (905 forint/kilogramm) 43 százalékkal volt magasabb 2020 18–31. hetén az előző év azonos időszakához képest.

 

 

Mindenki rosszul zárt

A drágulás oka, hogy idén a szokásos mennyiség harmada teremhet idén Magyarországon őszibarackból, és a legnagyobb európai termelőknél is ötödével csökkent a termés. Az Európai Unió négy vezető őszibarack- és nektarintermelő tagországa: Spanyolország, Olaszország, Görögország és Franciaország. Ezekben az államokban az áremelkedés mértéke sorrendben 25, 120, 14 és 13 százalékos volt. (Olaszországban 28 százalékos volt a termésveszteség idén, a görögöknél 14, míg Franciaországban és Görögországban csak 8 százalékos.) Az uniós egészében júniusban 1,11 euró volt az őszibarack nettó ára: 39 százalékos drágulást mértek egyetlen év alatt.

 

 

Az ipari barack ára jóval rugalmatlanabb

A KSH adatai szerint hazánk őszibarack-termése az elmúlt öt évben 23 és 40 ezer tonna között alakult. Összehasonlításként: Spanyolország egymaga mintegy másfél millió tonnát állít elő szűk 80 ezer hektáron (19 t/ha). Hazánk önellátó képességéről sokat mond, hogy tavaly, amikor 28 ezer tonnát állítottunk elő (8 t/ha), mintegy 15 ezer tonna őszibarack és nektarin behozatalára kényszerültünk. Az országban 3,5 ezer hektáron termesztenek őszibarackot. Vagy a termőterületet kellene megdupláznunk, vagy az átlaghozamot ahhoz, hogy hátra dőlhessünk.

Mindez vágyálom annak tükrében, hogy a termelők az elmúlt 5 évben – a kár jó volt a termés, akár rossz – 70-80 forintot kaptak egy kilogramm ipari barackért, az étkezési barackot pedig 350-400 forint körüli áron lehetett eladni, kivétel a 2018. év, mikor 530 forintot ért egy kilója. Az alábbi grafikon jól érzékelteti, hogy abban az évben 40 százalékot zuhant a hazai termésmennyiség, míg az ár bő 50 százalékot ugrott. Ha idén 25 tonna körüli termésre van kilátás, akkor az étkezési piacon elfogadható a 40 százalékos drágulás. Az is tanulságos, hogy a friss fogyasztásra szánt barack ára képes követni a drasztikus kínálati kilengéseket, míg az ipari feldolgozásra kerülő áru alig.

A teljes hazai gyümölcstermesztési helyzetet itt mutattuk be. A sárgabarack idei piacáról pedig itt írtunk.