fbpx

A bőség ellenére szép ára lesz a napraforgónak – mondják az elemzők

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 szeptember 03.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) is elkészítette elemzését az európai olajosmagtermésről. Jóval pesszimistábbak, mint európai kollégáik, és úgy vélik, nemcsak repcéből, de napraforgóból sem lesz bőség. És ne feledjük: nagyobb hatása van az árakra annak, ami a repcével történik Európában.

 

 

A 2020/21-es gazdasági évben több mint évtizedes mélypontra süllyedt Európa repcetermelése. Az előrejelzések szerint ezért a főbb olajos magvak össztermése mintegy 1,5 százalékkal csökken, eközben a növényi olajok iránti kereslet tartja magát. A Covid-19 hatásaként kicsit mérséklődött a húsfogyasztás, ami negatív hatással van a fehérjedarák takarmányban való felhasználására. Az olajütők melléktermékeire ezért kisebb lesz a kereslet. Úgy tűnik, a növénytermesztők és az állattartók is kedvező árakra találhatnak idén.

 

Repce

Európa a világ vezető repce-előállítója. A régió legnagyobb termelői Franciaország és Németország, őket Lengyelország, az Egyesült Királyság, a Cseh Köztársaság és Románia követi. A repcekereslet meghaladja a belső kínálatot az EU-ban, így egész éven át nagy mennyiséget kell importálni belőle az olajütők működtetéséhez, főleg Ukrajnából, Kanadából és Ausztráliából. Idén tovább növekszik a régió importfüggősége, mivel a neonikotinoidok betiltásával a repce elveszítette versenyelőnyét az alternatív kultúrákkal szemben, így sokat veszített a termőterületéből. (Az alábbi grafikonon kiválóan érzékelteti a 2018. évi tiltást követő zuhanást.) Bár idén az előző évhez képest javultak a növény hozamai, ez nem tudta ellensúlyozni a területcsökkenést. Ennek eredményeként az EU idén rekord nagyságú importra szorul repcéből.

 

 

Napraforgó

Míg öt évvel ezelőtt a napraforgó össztermése csak harmadát tette ki a repcéjének, 2018 óta már több mint a felével ér fel (lásd grafikon). A napraforgó területe az EU-ban megnőtt 2020/21-ben. A legtöbb nagy termelőre igaz ez, így Franciaország, Magyarország és Bulgária is növelte a kultúra termőterületét. Romániában azonban jelentős visszaesés figyelhető meg, mivel csökkent a növény jövedelmezősége, és már vetésváltási nehézségeik is vannak. A többi tagállamban a repce helyét részben elfoglalta a napraforgó, mivel ennek még mindig elfogadható a jövedelmezősége és jól ellenáll az aszálynak. Magyarországon a vetésforgót figyelembe véve a napraforgó elérte a területmaximumot. Annak ellenére, hogy a növény európai területe megnövekedett az idei szezonban, az össztermést illetően az USDA sokkal kevésbé optimista, mint az uniós elemzők: szerintük a végeredmény nem lesz jobb a tavalyinál. Ennek oka, hogy a főbb termőterületeken az idei év aszályos volt, különösen Romániában, Kelet-Bulgáriában és Franciaországban. Mivel a napraforgóolaj iránt töretlen a kereslet, ezért az elemzők szerint ennek az olajosmagnak az idén is jó piaca lesz.  

 

Szója

Az EU Kína után a világ második legnagyobb szójabab-importőre. Az idei termés – bár az importhoz mérten még mindig csekély – több lesz a tavalyinál. Ennek oka elsősorban a megnövekedett terület, különösen Franciaországban, ami bőven ellensúlyozza a kisebb román termőterületet. Mivel az EU repcetermése gyenge volt és napraforgóból sem várható több a tavalyinál az USDA szerint, ezért Európa (Hollandián keresztül) idén sok szóját és szójadarát fog importálni. Brazília, az Egyesült Államok, Kanada és Ukrajna a legnagyobb szójabab-beszállítók az EU-ba, míg Brazília, Argentína és Paraguay a legnagyobb szójadara-beszállítók.