fbpx

Az év legforróbb napja után beköszöntött az ősz

Írta: Szerkesztőség - 2020 szeptember 01.

Meleg, száraz, jó érlelő idővel búcsúzott a nyár, a naptár fordultával azonban átmenetileg az őszies időjárás is beköszönt. A Dunántúlra már hétfőn megérkezett a csapadékos, hűvös idő, ma pedig az ország keleti felén is jelentős lehűlésre és esőre lehet számítani – írja a met.hu.

 

Az elmúlt egy hétben csak kevés helyen, a Kisalföldön, illetve helyenként a déli, délkeleti határszélen esett számottevő mennyiségű, 5-10 mm csapadék. Az ország jelentős részén azonban egyáltalán nem esett nem csak a múlt héten, hanem az elmúlt tíz napban sem. A hőmérséklet a legmelegebb órákban péntekig 25 és 30 fok között alakult. Vasárnap, az idei nyár legmelegebb napján, az Alföld déli részén többfelé a 37 fokot is meghaladta a kora délutáni hőmérséklet. A kánikulai melegben sokat száradt a talajok felszín közeli része, az ország nagy részén tegnap már csak 50-70% között volt a felső 20 cm-es réteg nedvességtartalma.

Az esők érkezése előtt ilyen volt az országban az aszályhelyzet:

 

Az elmúlt 24 órában ennyi eső esett, és a zivatarzóna keletre tart:

Augusztusban összességében az átlagosnál 1-2 fokkal melegebb időjárás volt a jellemző hazánkban, de hőhullámok ekkor sem fordultak elő. A nyár egészét tekintve az átlagosnál kissé melegebb és a legtöbb helyen csapadékosabb három hónap áll mögöttünk. Már hónapok óta követjük azt a különös jelenséget, hogy az ország keleti fele kap több csapadékot, mint a nyugati. A nyár zárultával így fest az eddig lehullott csapadékmennyiség eltérése a sokéves átlagtól. A Kisalföld és Baranya 2020-ban sokat szenved az esőhiánytól.