fbpx

Kapás növények, repce: csak most el ne kiabáljuk…!

Írta: Kohout Zoltán - 2020 augusztus 25.

Többnyire kedvezőek a talajnedvességi viszonyok, így a héten várható nagyrészt napos, száraz, meleg idő segíti a gyümölcsök és kapás növények érését. A repce vétéséhez a magágyat többnyire optimális talajnedvességnél lehet előkészíteni, bár a felső pár centiméteres réteg hamar kiszárad, a keléshez majd esőre lesz szükség – jelenti az OMSZ agrometeorológiai szolgálata.

 

 

Jó idők, jó terméskilátások

Az elmúlt napokban-hetekben – az ország egyes déli-délkeleti vidékeit kivéve – jelentős mennyiségű, összességében 10-60 mm-nyi csapadék esett, sőt, volt, ahol 100 mm-nyi is érkezett a zivatarral. Fontos, hogy az elmúlt 1-3 hónap csapadékösszege szinte az egész országban meghaladja a sokéves átlagot, így a talaj (az említett csongrádi, békési, hajdúsági megyéket kivéve) jó vízellátottságúak, a felső fél méteres talajréteg a növényzet számára hasznosítható vízkészletnek jellemzően 50-90 %-át tartalmazza átlagosan. A különböző szántóföldi kultúrák táblái között azonban jelentős különbségek vannak: a kalászosok után időben elmunkált, nem gyomos táblák talaja tárolja a legtöbb nedvességet, míg a kukorica és a napraforgó táblák talaja a növényzet erős párologtatása miatt ettől jóval szárazabb. A kukorica- és napraforgó-állományok a keleti tájakon gyönyörűek, a növények megkapták a virágzásra, valamint a szem- és magképződésre is a csapadékot: jó termésben lehet bízni. A képet az árnyalja kissé, hogy egyes táblák mélyebben fekvő részein időszakos vízborítás károsította a növényeket. A dunántúli területeken viszont a nyári esők már nem ellensúlyozhatták a korábbi szárazságot.

 

 

Szép táblák, egyenlőtlen viszonyok

Az Alföld nagy részén a sokéves átlaghoz képest is jelentős pozitív anomália adódik: a természetes növényzet, az állandó kultúrák és a kapás növények is fejlettebbek a szokásosnál a csapadékos nyár hatására. Júliusban, a virágzás környékén még a kukorica 100 mm csapadékot kívánt, mely az országban sokfelé meg is jött: keleten időben viszonylag elosztva, míg a Dunántúl déli részén a hónap végén, szinte egyszerre érkezett, mely közel sem volt ideális. A bőséges csapadékból nagyjából a Mosonmagyaróvár – Siófok – Paks – Mohács vonal maradt ki. Augusztus elején érkezett egy újabb jelentős (15-50 mm) csapadékhullám immár azokra a területekre is, melyek korábban szárazon maradtak. A szemképződésre így szinte országszerte átnedvesedett a talaj. A Dunántúl egyes részein a vetés óta eltelt időszak összegzett csapadéka ezzel együtt alig több, mint fele az optimálisnak, a szezon első kétharmadában a talaj nedvességtartalma a kritikusan száraz szint alatt, vagy annak környékén mozgott. Ezzel szemben keleten június közepe óta megfelelőek a nedvességi viszonyok, sokfelé kiváló termés várható.

 

 

Erre számíthatunk

Az előttünk álló héten jobbára száraz időre, a talajok felső rétegében nedvességvesztésre számíthatunk. A hét legvégén várható egy markáns hidegfront, mely záporokat, zivatarokat okoz majd.

Forrás: OMSZ