fbpx

Glifozát: a lavinaindító perben töredékére csökkent a Bayer-büntetés

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 július 25.

Az első fellebbezési eljárás keretében alig tizedére tudta csökkenteni a Bayer azt a büntetési összeget, amit a 2018-ban indult perben kiszabták rá a glifozát vélelmezett rákkeltő hatása miatt. A San Francisco-i bíróság 289 millió dollárról 20,5 millióra mérsékelte a Dewayne Johnsonnak fizetendő kártérítési összeget. Az elsőfokú ítéletet azonban nem semmisítették meg – írta meg a handelsblatt.com.

Mint az ismert, 2018-ban, alighogy 63 milliárd dollárért megvette a Bayer a Monsantót, máris megkezdődtek ellene a kártérítési perek, végül már több mint 125 ezren vádolták. Érdekes módon az amerikai konszern évtizedeken át forgalmazott gyomirtó hatóanyagával szemben korábban nem érkezett kifogás a farmerek részéről.

A másodfok döntését jó lépésként értékeli a Bayer, bár nem gondolja, hogy az összhangban lenne a bizonyítékokkal. Azonkívül már egyezségre is jutott a károsultakkal, épp csak ennek jogi lezárására vár. Az ügyvédeknél kialkudott összeg legfeljebb 10,9 milliárd dollárral kurtíthatja meg a céget.

A később felmerülő kártérítési igények esetére a szakértői bizottság feltételül szabta, hogy több éves kutatási kísérletekkel kell alátámasztani a glifozát és a nyirokmirigyrák közötti okozati összefüggést. A bíró azonban egyrészt nem bízott a kutatókban, másrészt úgy vélte, a panaszosok nem várhatnak egy tudományos grémium majdani ítéletére. A Bayer azonban mindenképpen el akarja kerülni, hogy miután fizetett, újabb „károsultak” fejhessék meg a céget. Már csak ennek módját kell megtalálnia.