fbpx

Foltokban ázott meg az ország – Önhöz eljutott az éltető eső?

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 június 09.

Az elmúlt héten is sokfelé alakultak ki záporok, zivatarok az országban: szerdán és csütörtökön helyenként már nagyobb mennyiségű csapadék hullott a délnyugatira forduló áramlás következtében, mely meleg és nedves levegőt kezdett térségünk fölé szállítani. Péntekre nyugat felől egy frontrendszer érkezett, mely főleg északnyugaton hozott jelentős csapadékot. Szombaton csak néhol volt zápor, zivatar, majd vasárnap és a hétfőre virradó éjjel főleg a középső országrészben esett sokfelé. Kis körzetekben felhőszakadás méretű csapadékhullás is előfordult. Összességében az elmúlt öt nap során általában 2 és 20 mm között alakult a lehullott csapadék mennyisége – írja elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A talaj felszín közeli rétege sokfelé átnedvesedett, azonban az ország döntő részén a lehullott csapadék csak arra volt eddig elegendő, hogy a talaj felső 50 cm-es rétege ne száradjon tovább, hanem a kritikus 40%-os telítettség körül maradjon.

Szántóföldi növényeink közül az őszi búza már mindenütt elvirágzott, az árpa az érés fázisban jár, a repce is a magot fejleszti. A búza jellemzően kevésbé bokrosodott tavasszal, a repce is kevesebb oldalhajtást fejlesztett, így ritkásak az állományok, kevesebb lesz a termés. A kapás növények közül a napraforgó sokat fejlődött, általában már 6-8 leveles állapotú. A kukoricának végre megjött a meleg, eddigi fejlődése elég vontatott volt, de már egyre többfelé a 7-leveles állapot a jellemző.

Az állományok állapotát döntően befolyásolja az elmúlt időszak csapadékmennyisége és a talajok vízgazdálkodó képessége. Javult az aszályhelyzet, de megindult a gyomosodás, és a magasabb páratartalom a növényi kórokozók elszaporodását is segíti.