fbpx

Tudatos zöldítés = jobb talajszerkezet

Írta: Szerkesztőség - 2020 május 19.

A modern gazdálkodás hatására talajaink szerkezete, állapota egyre inkább leromlott. A tudatos gazdának nagyon fontos tényező a vetésforgójában a zöldítés, hisz ezzel tudja megőrizni vagy javítani a termőterülete vízháztartását, termőképességét, laza talajszerkezetét.

Tudják növelni a talaj szervesanyag-tartalmát, gazdagíthatják a felvehető nitrogént a területükön. Fontos, hogy a gazdák ne egy szükséges gazdálkodási tevékenységet lássanak a zöldtrágya vetésében, hanem megtapasztalják egy gondosan összeválogatott keverék pozitív hatásait. Ebben segít a gazdáknak a Lajtamag Kft. az okszerűen, hasznos komponensekből és azok optimális arányával összerakott keverékeivel.

A legnagyobb mennyiségben keresett keverék a Zöldítő páros, melyet cégünk nem a „megszokott” arányban kever, hanem olajretek túlsúllyal, kiemelve így a keverék talajfertőtlenítő hatását.

Zöldítő páros

Kifejezetten tömörödött talajokra ajánljuk a használatát, illetve olyan területekre, ahol a szervesanyagpótlás különösen szükséges. A nagy biomasszatömeg elérése érdekében másodvetésben, augusztusban vethető. A bedolgozásra bimbós vagy virágzó állomány alkalmas még ősszel, október végén, november elején. Repce elé nem  ajánlatos!


Zöldítő páros keverék

Zöld Trió

Mind a korai (júliusi), mind az augusztusi vetésre alkalmas. Utána őszi gabona is biztonságosan vethető. Elsőként a pohánka kel ki a keverékben, a facélia jó talajtakarást, a bíborhere a nitrogén megkötését biztosítja. A pohánka fagyérzékeny növény, azonban a bíborhere áttelel. A zöldtrágya bedolgozását az őszi hidegek megérkezése előtt javasolt elvégezni, vagy talajtakaróként fent hagyni, és tavasszal bedolgozni.


Zöld Trió keverék

Zöld Víz

Összetételének köszönhetően jól alkalmazható szárazabb klímájú területeken is. Utána őszi gabona is biztonságosan vethető. Elsőként a pohánka és a négermag kel ki a keverékben, a facélia jó talajtakarást, a bíborhere a nitrogén megkötését biztosítja. A pohánka kiváló kiegészítője a keverék többi komponensének. A négermag gyors fejlődésű lágyszárú növény, amely csak augusztus második felétől kezd virágozni, így magot nem képez. A négermag és a pohánka fagyérzékeny növény (a négermag 5 ºC alatt elfagy), ezért a zöldtrágya bedolgozását az őszi hidegek megérkezése előtt javasolt elvégezni.

A Zümmögő zöld zöldtrágyakeverékünk magas arányban tartalmaz pillangósvirágú összetevőt. Mind a korai (júliusi), mind az augusztusi vetésre alkalmas. Összetételének köszönhetően jól alkalmazható szárazabb klímájú területeken is. Elsőként a pohánka kel ki a keverékben, a facélia és a bükköny jó talajtakarást, illetve utóbbi a nitrogén megkötését biztosítja. A pohánka fagyérzékeny növény, azonban a bükköny áttelel. A zöldtrágya bedolgozását az őszi hidegek megérkezése előtt javasolt elvégezni, vagy talajtakaróként fent hagyni, és tavasszal bedolgozni. Utóbbi esetben érvényesülni tud a bükköny kiváló gyökértrágyaértéke.


Zümmögő zöld keverék

A Lajtamag portfóliójában széles a választék a különféle egyéb zöldtakarókból. Ilyen a Takarékos zöld vagy akár a Zöld erő. A Méhlegelő keverékeink a gondos alkotóelem-választás eredményeként hetekre virágba borítják a területet, így a zöldtrágyázáson kívül a méheknek is kiváló mézelőhelyet biztosítanak.

Vadlegelő keverékeink segítenek a zöldítés megoldása mellett „elcsalogatni” a vadakat a kultúrnövényekről, hogy ne a termés fogyjon.

A teljes zöldtrágya-portfólió a következő helyen tekinthető meg: https://www.lajtamag.hu/hu/vetomag/zoldtragya-keverekek

A Lajtamag a zöldítés terén Magyarországon legnagyobb múlttal és saját kutatás-fejlesztéssel rendelkező, családi tulajdonban levő cégcsoport. Több évtizedes tapasztalata szerint a sokat emlegetett optimális talajállapot elérése a termelő részéről sok odafigyelést igényel, amihez a fent említett termékekkel kíván segítséget nyújtani cégünk.

Kollégáink első kézből adnak Önnek információkat. Elérhetőségeiket az alábbi címen találja:

https://www.lajtamag.hu/hu/elerhetosegeink

SZERZŐ: LAJTAMAG KFT.