fbpx

Egy ország, ahol az állat hozza a pénzt, nem a növény

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 április 19.

Az észak-írországi mezőgazdaságban megtermelt jövedelem reáláron 26%-kal (!) ugrott meg 2020-ban, 342 millió fontról 456 millió fontra (189 milliárd forintra) nőtt – adja hírül a farminguk.com. A legmeglepőbb, hogy az állattenyésztés hozta a pénzt, nem a szántóföld, ahogy nálunk.

 

eszakir tejtermelo farmer
Nem baj, ha feleszi a növényt, jó pénzt hoz (forrás: katieinthecountry.blogspot.com)

Kevés volt a gabona

Az északír szakminisztérium közzétette a 2020. évi mezőgazdasági jövedelmek első előzetes becslését. A számok a saját munka megtérülését, a termelési ráfordítást és a befektetett tőkét mutatják az agrárvállalkozók körében. Eszerint Észak-Írország teljes bruttó mezőgazdasági értékesítése 4%-kal nőtt 2020-ban, elérve a 2,23 milliárd fontot. Az állattenyésztési ágazat kibocsátásának értéke 4%-kal emelkedett, ezzel szemben a szántóföldi növényeké 12%-kal, a kertészeté 6%-kal csökkent 2020-ban. A szántóföldi szegmensben mindössze 62 millió fontos árbevétel keletkezett. Ezt a tejipar forgalma tízszeresen múlta felül.

A szaktárca szerint ez annak köszönhető, hogy tavaly több tavaszi vetésű gabona került a földbe, és az időjárás ezek termésátlagát csökkentette a legnagyobb mértékben, így jóval kevesebb gabonaféle termett az országban. A szektor kibocsátási értéke 7%-kal, 31 millió fontra csökkent. Rosszul szerepelt a második legfontosabb szántóföldi növény, a krumpli is: 10%-kal kisebb volt a forgalmazott érték 2020-ban (21 millió font).

 

Az állatok hozták a pénzt

Továbbra is a tejtermelés az északír agrárium húzóágazata. A bruttó kibocsátáshoz ez járult hozzá a legnagyobb mértékben, 667 millió fonttal, 2%-kal többel, mint 2019-ben. Miközben a tej ára 0,7%-kal csökkent, a termelés 2%-kal emelkedett, 2,4 milliárd literre nőtt. 2%-kal nőtt a marhákért kapott árbevétel is, de a legnagyobb bevételnövekedést a juhászat hozta: 2020-ba 27%-kal 84 millió fontra nőtt a bárányokon realizálható árbevétel. A sertéságazatban is 20%-kal 217 millió fontra nőtt forgalom, és a tojástermelés is 11%-kal több bevételt hozott.

 

Magyarországon ezzel szemben így alakult a helyzet: Ezt tette a járvány: nyertesek és vesztesek az agráriumban