fbpx

Gondolja át újra a jövő évi vetéstervet!

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 november 04.

Kudarcos lett az idei kukoricatermés, és nemcsak nálunk. A világ készletei csökkennek, és nincs kilátás jobb évre 2023-ban sem.

kukoricavetés
Jövőre sikerülhet (fotó: Horizont Média)

Gyenge terméskilátások

Fórián Zoltán, az Erste Bank agrárelemzője kiemeli: Az USDA erre az évre 1175 millió tonnás globális kukoricafogyasztást és 1169 millió tonnás termelést vár, ami csökkenő készletszintet hoz magával. A Nemzetközi Gabonatanács ennél is nagyobb különbséget és készletcsökkenést vár. Ennek oka, hogy kisebb lesz a vártnál a termés az USA-ban, Ukrajnában és Európában, de nagy a bizonytalanság a dél-amerikai kontinenst illetően is. Az idei uniós kukoricatermés 15 éves mélypontra süllyed az előrejelzett 53,5 millió tonnával.

Dél-Amerikában az argentinok rosszul haladnak a vetéssel. A múlt hét végéig mindössze 17 százalékig jutottak el. A készültség egy évvel ezelőtt 26 százalék volt, a hosszú távú átlag pedig 31 százalék. A brazil gazdálkodók a jövő évi termés 75 százalékát adó safrinha kukoricát várhatóan késve tudják majd elvetni, mivel az előveteményeként szolgáló szója vetésével is megcsúsztak a sok eső miatt. A későn földbe kerülő mag egyrészt rosszabb időjárási feltételek közé kerül, másrészt rövidebb tenyészidő áll a rendelkezésére, ami kisebb hozamokhoz vezet. Ennek ellenére az USDA a jövő évi teljes dél-amerikai kukoricatermést 5 százalékkal nagyobbra teszi.

Romló vetési kedv és spórolás

Hozzátesszük: jó kérdés, hogy az elemzők mennyire vették figyelembe az emelkedő inputköltségek miatti termelésikedv-csökkenést és hozamvisszaesést. Európában a magas gázárak is fokozzák a rossz hangulatot. Ez kétfelől is csökkentheti a jövő évi kínálatot: egyrészt a lábon száradó, rövid tenyészidejű kukoricák hozama kisebb, másrészt mérsékelt szárítási igényű kultúrákra cserélhetik a gazdálkodók a kukoricát. Ez hazánkban 100 ezer hektáros mínuszt is jelenthet a termőterületben, és a fentiek miatt az elvetett kukorica terméspotenciálja is kérdéses.

A lényeg, amire az elemzés is rámutat: jövőre is drága lesz a kukorica, ezért érdemes a termelési kudarcok miatti haragot félretenni, és higgadt fejjel újragondolni a jövő évi vetéstervet.

Lásd még a témában elemzésünket: Ez gáz – nem úsztuk meg szárazon a nedves kukoricát.

Összeállította: Gönczi Krisztina