fbpx

Erős a kereslet, igyekszik felzárkózni hozzá a mezőgépgyártás is

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 május 17.

Az AGCO-konszern vezetője, Martin Richenhagen úgy véli, a mezőgépipar megszenvedte a koronajárványt. A bajorországi Fendt-gyártást is le kellett állítani átmenetileg, de a termelés már itt is újraindult: két műszakban, de szellősebben dolgoznak az emberek. „Drága megoldás, de még mindig jobb, mint a teljes leállás” – kommentálja a vezér. Az AGCO amerikai gyáraiban azonban normál üzemmódban tudott működni a termelés, írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ennek oka, hogy az USA-ban létfontosságú ágazatnak minősítették a mezőgépgyártást.

 

 

Martin Richenhagen szerint a bajor üzemet sem kellett volna feltétlenül bezárni, hiszen nem érintette súlyosan a járvány. A mezőgépek iránti kereslet stabilnak mutatkozik, sőt, a megrendelések száma nőtt a tavalyi évhez képest. „Az agrárium nem állhat le. A gazdák éppúgy grubereztek, vetettek vagy permeteztek, mint máskor, és hamarosan jön az aratás is.” Vidéken mindenütt csekélyebb a koronavírus-érintettség, egyrészt a kisebb népsűrűség, másrészt amiatt, hogy az emberek kisebb csoportokban és a szabadban dolgoznak. A baj inkább az, hogy a gépipar a leállás miatt most kisebb készletekkel rendelkezik.

Martin Richenhagen 2004 óta áll a konszern élén, ez idő alatt az AGCO forgalma 3,5 milliárd dollárról 9-re emelkedett. Richenhagen, aki amerikai állampolgár, lesújtó véleménnyel van Donald Trump járványkezeléséről. Novemberben elnökválasztás lesz az USA-ban, de úgy fest, hogy a farmerek még mindig Trump mellett állnak, holott az már a vámháborúval is sokat ártott nekik – vélekedik az AGCO-vezér.