fbpx

Túltermelés jelei: indul a hús, vaj, tejpor tárolásának támogatása

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 május 12.

Megbomlott a kereslet és kínálat egyensúlya egész Európában, nagy mennyiségű hús és tejtermék tárolását kell megoldani.

A húsmarhák értékesebb húsrészeinek piacát 70 százalékban a vendéglátás tesz ki, részben a magasabb árfekvésük miatt. Az EU tagállamaiban a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett korlátozások ezért súlyosan érintik e marhahúsok és a belőlük készült termékek értékesítését. A jelenlegi helyzetben e termékek piaca drasztikusan csökkent. Emellett a vendégmunkások hazatérése, illetve a munkásszállókon terjedő vírus miatt kevesebb munkaerő áll rendelkezésre a vágóhidakon és az élelmiszer-feldolgozó üzemekben. Erről itt írtunk korábban. Továbbá a szállítási és logisztikai kapacitások is csökkentek.

Végeredményként az unió több tagállamában megbomlott a kereslet és a kínálat egyensúlya, a marhahús-termékek ára esett, a megfelelő árszintre történő visszatérés hosszú, akár több éves folyamat lehet. Az EU ezért magántárolási támogatást vezet be. A támogatást csak megbízható és kifogástalan kereskedelmi minőségű, uniós eredetű, legalább nyolchónapos szarvasmarhák friss vagy hűtött húsának még be nem tárolt tételeire nyújtja az unió, 90, 120 vagy 150 napos tárolási időszakra. A támogatási kérelmeket 2020. május 7-től már be lehet benyújtani. A legkisebb támogatható mennyiség kérelmenként 10 tonna. Az EU kapcsolódó 2020/596 végrehajtási rendelete ide kattintva érhető el.

A tejpiacon is a túlkínálat okoz gondokat. A tartós termékké alakítás (vaj, sajt) csak részben oldja meg a problémát, a termékek tárolását is finanszírozni kell. Most a Magyar Államkincstár a sovány tejpor és vaj magántárolásának támogatását hirdette meg. Kérelmet csak olyan vállalkozás nyújthat be, amelyiket az adott tagállam kifizető ügynöksége előzetesen jóváhagyott. A felvásárlási kérelmeket 2020. március 1. és 2020. szeptember 30. között lehet benyújtani. A felajánlható legkisebb mennyiség 30 tonna, a kérelem benyújtásakor 50 EUR/tonna mértékű biztosítékot kell letétbe helyezni. Pillanatnyilag nincs szabad intervenciós raktár, a tárolást a felajánlónak kell megoldania.

Sovány tejporból a rögzített felvásárlási ár 169,80 euró/100 kg. További információ a Magyar Államkincstár 34/2020. (IV.30.) számú közleményében . A vaj rögzített áron történő felvásárlásakor a referenciaár (246,39 EUR/100 kg) 90%-án, azaz 221,751 EUR/100 kg áron történik. Az ár a nettó tömegre vonatkozik. További információ a Magyar Államkincstár 35/2020. (V. 04.) számú közleményében .

Forrás: NAK