fbpx

Izzik az ország, vészjelzés a kukoricára, bezuhant az árpa

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 július 08.

Válsághelyzet bontakozik ki a földeken. A termelő pedig értetlenül áll: hogy lehet az, hogy egy hét alatt 25 azázalékot zuhant az árpa ára? A szemének higgyen!

 

kukorica aszaly
Furulyázik és szárad (forrás: wyffels.com)

 

25%-ot zuhant az árpa ára

Az ország nagyjából fele novemberben még javában vetette a búzát, de tudunk olyan extrém példáról is, ahol a belvíz miatt csak januárban került erre sor. Az őszi árpát sokkal többen tudták időben elvetni, és már be is fejeződött az aratása. Megúszta a kánikulát, és minden jel szerint kitűnő termést adott. Aratás kezdete óta – egyik hétről a másikra – 25 százalékot zuhant az árpa ára a bő termésről szóló hírek hallatán. És ez egész Európára igaz. A franciák tavalyhoz képest 16 százalékos termésnövekedésről adtak hírt. Az árzuhanás mértéke és tempója mindenütt azonos. Aki 58 ezerért el tudta adni a termést, az most örülhet. De a 44 ezer forintos mostani ajánlatok sem tűnnek tarthatónak, elmondjuk, miért.

 

Aratják a búzát, siralmas a kukorica

A búza esetében a későbbre tolódott vetés és a hideg tavasz miatt sok táblát még viaszérésben kapott el az aszály és a kánikula. Ez alapvetően mennyiségi veszteségeket fog jelenteni a korábban remélthez képest. A jelenség szintén általános Európában. Sajnos nagyon sok a kombájntűz is a 40 fokos hőségben.

Az ország nagy részén 100-130 mm csapadék hiányzik a talajból. A májusban még reszkető kukorica mostanra olyan száraz, mintha augusztus lenne. A kapásnövények magassága és lombozata erősen elmarad a kívánatostól. Pedig nagy szükségük lenne a fotoszintetizáló felületre a hőstressz idején és a termésképzéskor is. „Hamarosan itt a címerhányás ideje, és a pollennek szüksége lenne a párára a termékenyítéshez. Ha egy héten belül nem esik, lemondhatunk a kukoricáról” – mondja szomorúan Hevesi István, aki Mindszent környékén, Csongrád- Csanád megyében gazdálkodik. Itt mindössze a 40 százalékos a levegő páratartalma, de így van ez az Alföld nagy részén. Több településen pedig viharok pecsételték meg a kukorica sorsát: komplett táblák semmisültek meg.

 

talajnedvesseg
Izzik az ország, nincs víz a földben (Forrás: met.hu)

 

A mindent eldöntő kukorica

Vagyis bár kiváló az árpa- és elfogadható a búzatermés, legyünk résen! Nem biztos, hogy annyi az a búza, és még bizonytalanabb a kukorica sorsa. Egy rossz világtermés a kukoricából óriási drágulást hozna a piacon, még akkor is, ha van helyettesítő terméke, hiszen ilyenkor az is drágulni kezd. Ahogy azt március 5-én megírtuk: Minden gabonát felemelhet, de magával is ránthat a kukorica. Árpa esetén ezen felül az igények növekedésével is számolhatunk. Mint azt a legutóbb megírtuk, e három gabonaféle árára az is kihat, hogy Kína idén 30 százalékkal mérsékli a kukorica és 25 százalékkal a búza behozatalát az országba, miközben az árpáét csaknem 10 százalékkal növeli. A 44 ezer forintos ajánlat később kevésnek bizonyulhat az árpáért!

 

Mindenhová gabona kell

Az említett, mindszenti termelő nem adta el az árpáját az aratáskor kínált 58 ezer forintos áron, de nem azért, mert kevesellte azt, hanem mert aggódik a sertéseiért. Ha a kukoricatermést elviszi a légköri aszály, akkor azt árpával kell majd pótolnia a takarmányban. A termelők zöme azonban nem rendelkezik saját állattal, és örült az 58 ezer forintos ajánlatnak. Sokan éltek vele, hiszen tavaly ilyenkor csak 44 ezer volt az ára – épp, mint most. A gabonafélékre biztosan folyamatosan nagy kereslet lesz a világban, hiszen az élelmiszer- és takarmányiparon kívül a bioetanol-gyártásban is ezt használjuk, plusz a csomagoló- és építőipari anyagokhoz is egyre nagyobb szükség lesz ezek termésére vagy szárára. A műanyagok helyettesítésében például fontos szerepe lesz a kukoricának.