fbpx

Bajban a német vágóhidak: sorra állnak le a COVID-19 miatt

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 május 08.

A németországi Baden-Württemberg tartományban leállt a 370 főt foglalkoztató Müller Fleisch üzeme a koronavírus miatt. A cég évente 120 ezer marhát és egymillió sertést vág. Birkenfeldi székhelyükön 300 dolgozónál mutatták ki a koronavírust. Legtöbbjük szerződött, román vendégmunkás volt. Jelenleg a teljes üzem karantén alatt áll, ahogy maguk a dolgozók is. Legtöbbjük apró lakásokban vagy munkásszállókon kénytelen élni és elviselni a teljes elszigeteltséget. Nem ritka, hogy egy négyszobás lakáson 16 személy osztozik, ami ideális helyzet a vírus továbbterjedéséhez.

A holland Vion-csoport Európa meghatározó húsfeldolgozója. Az 5 milliárd eurós forgalmú vállalat 15 sertés és 12 marhavágóhíddal rendelkezik Hollandiában és Németországban. Csaknem 12.500 dolgozót foglalkoztatnak. Most a Bad Bramstedt-i marhavágóhídjuk hasonló okból kényszerült leállni. Az üzem dolgozói részben munkásszállásokon élnek, ahol töretlenül terjed a koronavírus.  A steinburgi munkásszállón vasárnap estig 49, főként román állampolgárságú alkalmazott betegedett meg a COVID-19-től. A cégvezetés a vágóhíd összes alkalmazottját rendkívüli szabadságra küldte.

Hasonló sorsra jutott a Westfleisch is. Ez sem kicsi cég: csaknem 3 milliárd eurós forgalommal büszkélkedhet, évente 7,7 millió sertést és 433 ezer marhát vág. Csak eddig 64 dolgozónál mutatta ki a teszt, hogy megfertőződött a vírussal. Közülük egyet kell kórházban ápolni, a többieknél enyhébb lefolyásúnak látszik a betegség. A Westfleisch vezetése úgy döntött, hogy az érintett coesfeldi üzemben szigorú felügyelet és óvintézkedések mellett tovább kell folytatni a termelést. Közleményük szerint kevesebb ember dolgozik most, azok is jól elhatárolt, kis csoportokban, és valamennyien maszkot hordanak. Az üzembe lépéskor mindenkinek megmérik a testhőmérsékletét.

CÍMKÉK járvány