fbpx

Portfoliótisztítás az állami tulajdonú vállalatnál

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 május 11.

Három vidéki telephelyét készül értékesíteni az állami tulajdonban lévő Concordia Közraktár Zrt. A Lepsényben, Pakson, illetve Siófokon található ingatlanok válnak elérhetővé a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Elektronikus Aukciós Rendszerében. A mostani, nehezen kiszámítható piaci viszonyok között a gabona tárolása kulcsfontosságú lehet a mezőgazdaságban, így az egyaránt több ezer tonnás raktárkapacitással rendelkező telephelyek jó lehetőséget kínálnak az ágazat szereplőinek.

 

A Concordia Közraktár Zrt. országszerte összesen 16 telephellyel rendelkezik, ezek közül 3 meghirdetésre kerül a teljes körű transzparenciát biztosító állami árverési felületen. A paksi ingatlan már megtekinthető az aukciós portálon, amelyre május 15-től lehet licitálni, a lepsényi és a siófoki telephelyek pedig május 14-től jelennek meg a meghirdetett tételek között. Az elbocsátásokkal nem járó lépésre portfóliótisztítás miatt került sor, az ingatlanok közül kettőn ugyanis már nincs áruforgalom, így az eladással a fenntartási költségeket is megtakarítja az állami vállalat.

 

Mindhárom értékesítésre kínált ingatlan jó közlekedési kapcsolatokkal rendelkezik, és egyaránt az adott település belterületén helyezkedik el, minden irányból kerített telken. A lepsényi telep raktárkapacitása 4.700 tonna, a karbantartott, összközműves paksi telephelyé 18.200 tonna, míg a szintén kiváló infrastruktúrával rendelkező siófokié 19.600 tonna.

Az idei szezonban, amikor a kialakult helyzet miatt az export akadozására és az időnként hektikusan mozgó gabonaárakra is fel kell készülni, minden korábbinál nagyobb versenyelőnybe kerülhetnek azok, akik képesek kivárni a legjobb pillanatot az eladásra. Márpedig ehhez elegendő raktárkapacitásra van szükség, így az ehhez hasonló vételi lehetőségek a sikeres alkalmazkodás és a külső körülményeknek való kitettség csökkentésének kulcsát kínálhatják az agrárcégeknek.