fbpx

Több búzát és kevesebb árpát igényelnek az arabok

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 április 05.

Szerencséjük volt a téllel, egyelőre van mit legelniük az állatoknak, így az őszi rohamot követően most már inkább malmi gabonát vásárolnak a szaúdi kereskedők.

gabona

Minden évben több búzára van igény

Szaúd-Arábiában a környezetért és mezőgazdaságért felelős szaktárca abban bízott, hogy a gazdálkodók akár 1,5 millió tonna búzát is termelnek majd az országban, de azok inkább a jövedelmezőbbnek ígérkező lucerna telepítése mellett döntöttek, így tavaly mindössze félmillió tonna kenyérgabonát tudtak aratni a forró éghajlatú országban. Idén sem sokkal jobb eredményre számítanak. Mivel a búzaimport évente 5-10%-kal nő Szaúd-Arábiában, így júliusig összesen 4,7 millió tonna behozatalára van kilátás.

Érdekességként megemlítjük, hogy a belföldi búza tonnáját az állam tavaly 430,6 dolláros áron vásárolta fel a gazdálkodóktól, az idei átvételi ár pedig 443 dollár lesz. Az import búza ennél mindig olcsóbb, tavaly átlagosan 405 dollárt tett ki. A szaúdi kereskedők Oroszországból, az EU-ból, Ukrajnából és Brazíliából szerzik be a kenyérgabonát, attól függően, hol jutnak kedvezőbb áron a 12,5%-os fehérjetartalmú áruhoz.

Esett az eső, most kevesebb árpa fogy

Árpából tavaly júliustól decemberig 2,7 millió tonna érkezett az országba, ami 11%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A teljes szaúdi takarmányárpa-import azonban kevesebb lesz a korábban vártnál (4,9 millió helyett 4 millió tonna), köszönhetően az utóbbi hónapok esőzéseinek. Ugyanezért kevesebb kukoricára is lesz szükségük az araboknak, a legfrissebb becslés szerint 3,9 millió tonnára. A legutóbbi betakarítás óta mindenesetre nagyon élénk az import, ez a magas készletek miatt a szezon második felében jelentősen mérséklődni fog.

Az importált árpa körülbelül 80%-át juhokkal, kecskékkel és tevékkel etetik fel, mindenféle feldolgozás nélkül, ezen kívül baromfitakarmányban használják még. A legnagyobb árpabeszállító Ausztrália, akit most az EU követ a sorban, mivel az oroszoktól a háború miatt a megszokottnál kevesebb termény érkezett. A kukoricát Brazíliából, az USA-ból és Argentínából szokták vásárolni. A legutóbbi betakarítástól január végéig a brazil export uralta a világpiacot.